Druge ponudbe iz tujine

20. 2. 2015
Razpis za študijske prakse na Stalnem predstavništvu RS pri EU v Bruslju
Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri EU v Bruslju objavlja razpis za opravljanje študijske prakse od aprila 2015 do sredine julija 2015. Študijska praksa se bo izvajala v prostorih Stalnega predstavništva RS pri EU v Bruslju, na naslovu Rue du Commerce 44, ter po potrebi in v skladu z dogovorjenim programom v prostorih Sveta EU. Izbrani kandidat oz. kandidatka bo imela možnost praktičnega vpogleda v delo Stalnega predstavništva ter bo v neposredno pomoč diplomatom pri njihovem rednem delu na različnih oddelkih predstavništva. 

Na razpis se lahko prijavijo študentje višjih letnikov, prednost pri izbiri bodo imeli kandidati, katerih študijski program je vezan na vsebino dela Stalnega predstavništva. Prijavijo se lahko slovenski študenti, ki so na študijski izmenjavi v Bruslju oz. študirajo na belgijskih univerzah. 

Praksa se opravlja kot volonterska praksa. Stroške nastanitve in potne stroške prihoda in odhoda v Bruselj si morajo izbrani kandidati kriti sami. Kandidat si je dolžan urediti zdravstveno zavarovanje, kar izkaže z veljavnim potrdilom, ki ga mora predložiti na vpogled predstavništvu. 

Rok za prijavo je 5. marec 2015.

Prijave z življenjepisom, priporočilom profesorja in kratkim motivacijskim pismom, v katerem opredelite, katero področje vas zanima in kaj pričakujete od študijske prakse, pošljite na naslov: barbara.javornik@gov.si.

9. 2. 2015
Informacija o štipendijah Copernicus
Objavljen je nov razpis za štipendije Copernicus, namenjene študentom prava, ekonomije, družboslovja ali humanistike, ki jih zanima izkušnja študija in praktičnega usposabljanja v Nemčiji. 

Copernicus je pobuda, ki vsak semester podeli nekaj štipendij študentkam in študentom iz držav Srednje in Vzhodne Evrope. Štipendija obsega enosemestrski študij na eni od univerz v Hamburgu ali Berlinu, ki mu sledi dvomesečna praksa v nemških podjetjih ali javnih institucijah.

Štipendija vključuje nastanitev in mesečno žepnino, krije pa tudi stroške zdravstvenega zavarovanja in potne stroške. 

Rok za prijave za jesenski semester 2015/16: 1. marec 2015

 Več informacij je na voljo na: www.copernicus-stipendium.de ali na elektronskem naslovu: stip-bewerbung@copernicus-stipendium.de

9. 2. 2015
Opravljanje prakse na Agenciji za temeljne pravice (FRA)
Agencija EU za temeljne pravice (FRA) obvešča o splošnih programih praktičnega usposabljanja na spletni strani: http://fra.europa.eu/en/about-fra/recruitment/internship

Več informacij o agenciji najdete tudi na njihovi Facebook strani.

9. 2. 2015
Spomladanski mednarodni dogodek v Dubrovniku na temo kazenskega prava
Univerza v Zagrebu vabi na mednarodni seminar z naslovom »Crime Prevention through Criminal Law & Security Studies«, ki se bo odvijal med 23. in 27. marcem v Dubrovniku. Vabljeni so študenti prava višjih letnikov in diplomanti oziroma raziskovalci. 

Prijave zbirajo do 27. februarja 2015. 

Več informacij najdete na: http://www.pravo.unizg.hr/KP/crimeprevention ali na e-naslovu: aleksandar.marsavelski@pravo.hr

13. 5. 2014
Razpis  IPS - Mednarodna parlamentarna štipendija Nemškega zveznega parlamenta

Nemško veleposlaništvo v Sloveniji obvešča o razpisu za štipendijo Nemškega zveznega parlamenta, ki omogoča opravljanje plačane prakse pri enem od nemških poslancev. Program je poznan tudi pod imenom IPS.

Prijavijo se lahko kandidati, ki:

 • imajo že zaključen dodiplomski študij,
 • niso starejši od 30 let,
 • imajo odlično znanje nemščine,
 • jih zanima družbeno in politično dogajanje v Nemčiji,

 IPS program se začne vsako leto 1. marca in traja skupno pet mesecev. Udeleženci prejmejo iz proračunskih sredstev Nemškega zveznega parlamenta mesečno štipendijo v višini 450 EUR; štipendija poleg tega vključuje brezplačno bivališče v trisobnem stanovanju, kjer štipendisti stanujejo v dvoje, ter prevzem stroškov za študentsko zdravstveno, nezgodno zavarovanje in zavarovanje odgovornosti. Prav tako se povrnejo stroški prihoda in odhoda v in iz Berlina.

Rok prijave je 30. junij.

Več informacij najdete na spletni strani:
http://www.bundestag.de/bundestag/europa_internationales/internat_austausch/ips/index.jsp
ali na e-naslovu:
ku-101@laib.diplo.de

8. 3. 2014
Štipendije BAYHOST za tečaje nemškega jezika na Bavarskem

Študentom in mladim znanstvenikom iz države bivše Jugoslavije, ki imajo vsaj osnovno znanje nemščine, so na voljo štipendije za poletne tečaje nemškega jezika na Bavarskem. Štipendije pokrivajo stroške šolnine, namestitve in obrokov. 

Za več informacij in prijavni obrazec obiščite spletno stran: http://www.uni-r.de/bayhost/english/scholarships/language-courses-in-bavaria/index.html  

Rok prijave: 1. april 2014  

8. 3. 2014
Štipendije za 3-6 mesečne izmenjave v Črni gori 

Za slovenske kandidate do starosti 35 let so za leto 2014/15 na voljo štipendije za študijsko in znanstvenoraziskovalno izpopolnjevanje na visokošolskih ustanovah oziroma inštitutih v Črni gori v posamičnem trajanju 3–6 mesecev. Štipendija krije namestitev, zavarovanje in mesečno dotacijo v višini 100 EUR. Pogoj je, da ima kandidat ob prijavi že povabilno pismo ene od črnogorskih institucij. Prvi krog izbora kandidatov bo naredilo Ministrstvo RS za izobraževanje znanost in šport (MIZŠ), končna odločitev pa bo sprejeta v Črni gori. 

Več o razpisu in postopku prijave je zapisano na spletnih straneh MIZŠ.

Rok prijave: 19. april 2014

24. 1. 2014
Specializirani tečaj mednarodnega kazenskega prava v Italiji

Med 18. in 28. majem 2014 bo v Sirakuzi potekala že 14. izdaja specializiranega tečaja s področja mednarodnega kazenskega prava za mlade pravnike, tokrat z naslovom:  “Assessing the Effectiveness of International Criminal Law in the Prevention and Control of Transnational and International Crimes”.

Prijavijo se lahko diplomanti prava, stari do 35 let. Cena je 800 EUR, na voljo je tudi nekaj štipendij.

Več informacij najdete na: www.isisc.org

24. 1. 2014
Tečaj poljskega jezika v Krakovu

Jezikovni center Varia iz Krakova vabi študente na intenzivne 2-tedenske tečaje poljščine in poljske kulture v Krakovu za ceno 410 EUR (vključena šolnina in namestitev). Možni so različni termini, tako zimski kot poletni.

Več informacij najdete na:  www.varia-course.com

24. 1. 2014
Delavnica na temo vprašanja varstva manjšin na Balkanu in Vzhodni Evropi (Budimpešta, Madžarska))

Antall József Knowledge Centre of Political and Social Sciences iz Budimpešte vabi študente na delavnico z naslovom »Minority Quest in the Balkans and Eastern Europe in the Light of the European Integration«, ki se bo odvila 13. in 14. marca 2014.

Več informacij najdete na: https://www.facebook.com/pages/Antall-J%C3%B3zsef-Summer-School/481568811915288


22. 12. 2013
Central European University (CEU) vabi k vpisu v podiplomske programe

Pravna fakulteta Srednje-evropske univerze (Central European University) s sedežem v Budimpešti vabi zainteresirane študente k prijavi na njihove magistrske (LLM) in doktorske programe, med drugim tudi s področja mednarodnega gospodarskega prava, primerjalnega ustavnega prava in človekovih pravic.

Nadaljnje informacije najdete na spletni strani: http://legal.ceu.hu/admission, za informacije o finančni pomoči pri vpisu na omenjeno univerzo pa priporočamo ogled naslednje spletne strani: http://www.ceu.hu/admissions/financialaid.


Razpis za štipendije za izmenjavo v države Zahodnega Balkana - program BASILEUS

Ponovno so odprte prijave na razpis programa »Erasmus Mundus Action 2 – BASILEUS V«.

Program omogoča tudi študentom Univerze v Ljubljani, da kandidirajo za visoke štipendije, ki omogočajo študijsko izmenjavo (enosemestrsko oz. dvosemestrsko) ali opravljanje celotnega magistrskega ali doktorskega študija na izbranih univerzah v BiH, Srbiji, Črni Gori, Makedoniji, Albaniji in na Kosovu.

Izmenjave se bodo predvidoma morale pričeti z začetkom študijskega leta 2014/15.

Štipendije znašajo po 1.000 EUR/mesec za dodiplomske in magistrske študente in po 1.500 EUR/mesec za doktorske študente.

Prijava poteka elektronsko (preko spletne strani programa) in je individualna, kar pomeni, da študent celoten postopek prijave ureja sam in ne preko fakultete.

Rok prijave: 2. 2. 2014

Podrobnejše informacije in prijavni obrazec lahko zainteresirani najdejo na uradni spletni strani projekta BASILEUS.

15. 12. 2013
Štipendijska shema Indijskega sveta za kulturno sodelovanje

Veleposlaništvo Indije vabi slovenske študente, ki bi se v študijskem letu 2014/15 želeli vpisati na dodiplomski, podiplomski oz. doktorski študij na indijski univerzi, da se prijavijo na razpis za štipendije Splošne štipendijske sheme (General Scholarship Scheme - GSS) Indijskega sveta za kulturno sodelovanje (ICCR) v New Delhiju. 
Razpisana so tri študijska mesta.

Rok prijave: 18. 2. 2014

Več informacij najdete na:  http://www.indianembassy.si/slo/novice/222-razpis-stipendij-za-studij-v-indiji

5. 6. 2013
Razpis za doktorski študij na EUI v Firencah v letu 2014/15

European University Institute (EUI) v Firencah omogoča prijave za doktorski študij različnih smeri:  Ekonomija, Zgodovina in civilizacije, Pravo ter Politične in družbene vede. Študentom so na voljo tudi štipendije.

Rok prijave: 31. 01. 2014
Dodatne informacije so na voljo na spletni strani EUI.

26. 5. 2013
Razpisani štipendiji za izmenjavo na Univerzi v Pécsu v letu 2013/14

Rektorska konferenca univerz Alpe-Adria obvešča o razpisu za dve štipendiji Univerze v Pécsu. Štipendiji sta na voljo za 4-5 mesečni študij ali raziskovalno delo, ki bi ga študent opravil jeseni 2013 na eni od fakultet Univerze v Pécsu (Madžarska).

Na razpis se lahko prijavijo študenti vseh študijskih smeri, ki bodo ob pričektu izmenjave imeli zaključene vsaj 4 semestre študija na domači univerzi.

Rok prijave je 1. julij 2013
Vse informacije najdete na: www.iro.pte.hu in www.iro.pte.hu/hirek/50.

24. 3. 2013
Vabilo k sodelovanju pri projektu SEI 2013

Ameriška gospodarska zbornica (AmCham Slovenija) in Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji vabita študente Univerze v Ljubljani k sodelovanju pri družbeno odgovornem projektu Summer Economics Institute (SEI). Gre za enomesečni program usposabljanja, ki bo 20 študentom višjih letnikov omogočil opravljanje poletne prakse v izbranih podjetjih, članih AmCham Slovenija, ter hkrati študente s posebnim seminarjem spodbudil k proaktivnemu apliciranju na fakulteti pridobljenega znanja v realne poslovne ideje (vidike) in izpeljavo le-teh.

Rok prijave: 10. maj 2013.

Več informacij in pogoje za sodelovanje najdete na spletni oglasni deski.

11. 3. 2013
Dežela Bavarska razpisuje štipendije za tečaje nemškega jezika poleti 2013

Štipendije dežele Bavarske so na voljo študentom za učenje nemškega jezika na različnih nivojih (začetni in višji nivoji) na poletnih tečajih v letu 2013. Štipendija vključuje šolnino, namestitev in prehrano.
Vse informacije o tečajih ter postopkih prijave so na spletni strani: http://www.uni-r.de/bayhost/english/scholarships/language-courses-in-bavaria/index.html.

Prijave je potrebno do 1. aprila 2013 poslati po navadni pošti na naslov:
BAYHOST
(„Sommersprachkursbewerbung“)
Universitätsstr. 31
DE - 93053 Regensburg
Deutschland

10. 3. 2013
Razpis za mednarodne parlamentarne štipendije (IPS) Nemškega zveznega parlamenta
Nemški zvezni parlament že več let podeljuje Mednarodne parlamentarne štipendije (IPS) za mlade diplomante iz tujine. Le-ti naj bi dobili priložnost, da spoznajo nemški parlamentarni sistem v teoriji in praksi. Naslednji program, ki se bo izvajal v sodelovanju s Humboldtovo univerzo v Berlinu, Svobodno univerzo v Berlinu in Tehniško univerzo v Berlinu, se bo začel 1. marca 2014 in končal 31. julija 2014.

Ponudba je namenjena diplomantom oziroma absolventom, ki obvladajo nemški jezik in ob začetku programa niso starejši od 30 let. Programa se bo skupaj udeležilo cca. 120 oseb iz 28 držav, med njimi predvidoma 3 kandidati iz Slovenije.

Udeleženci bodo iz sredstev Nemškega zveznega parlamenta prejemali mesečno štipendijo v višini 450 EUR. Poleg tega bodo imeli zagotovljeno brezplačno bivanje v študentskem domu; povrnjeni bodo tudi stroški prihoda in odhoda v Berlin oz. iz Berlina.

V fakultetni mednarodni pisarni lahko zainteresirani študenti PF UL dvignete zgibanke z dodatnimi informacijami.

Obrazci za prijavo in osebnostni vprašalniki so na voljo na spletni strani Nemškega zveznega parlamenta: www.bundestag.de/ips.

Zadnji rok za prijavo je 30. junij 2013

Predhodni izbor kandidatov bo izvedlo nemško veleposlaništvo, ki bo nemškemu zveznemu parlamentu nato predlagalo osem kandidatov. Zaključni izbirni razgovori z nemško  komisijo v Ljubljani so predvideni za jesen 2013.

25. 2. 2013
Razpis za dodelitev štipendij za izmenjavo v Črni gori za študijsko leto 2013/14
Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) obvešča o razpisu 18 štipendij črnogorske vlade za študijsko in znanstvenoraziskovalno izpopolnjevanje na visokošolskih ustanovah oziroma na znanstvenoraziskovalnih inštitutih v Črni gori v posamičnem trajanju 3–6 mesecev za kandidate do starosti 35 let. MIZKŠ bo v primeru prevelikega števila kandidatov opravilo prvi predizbor predlaganih kandidatov in sicer na osnovi naslednjih kriterijev:

 1. popolnost vloge,
 2. vzpostavljen stik oz. soglasje visokošolske institucije v Črni gori (brez soglasja fakultete, kjer želite opravljati svoje izpopolnjevanje, štipendije ni mogoče podeliti),
 3. priporočili dveh profesorjev iz do sedaj opravljenega študija,
 4. študijske ocene (transcript/priloga k diplomi),
 5. izpopolnjevanje na področju, ki je značilno za Črno goro oz. se izvaja le tam,
 6. prednost bodo imeli kandidati, ki ne prejemajo druge štipendije,
 7. vrstni red prejetih vlog.

Dokončen izbor kandidatov je v pristojnosti Črne gore.
Rok prijave je 22. april 2013
Dodatne informacije in prijavni obrazec najdete naspletni strani MIZKŠ.

21. 2. 2013
Razpis štipendij kitajske vlade za študijske izmenjave na nekaterih kitajskih univerzah 

Kitajska vlada je objavila razpis za dodelitev 198 štipendij za izmenjave EU študentov na Kitajskem za študijsko leto 2013/14. Štipendije so namenjene študentom vseh stopenj in krijejo šolnino, študijsko gradivo, namestitev in življenjske stroške. 

Več informacij najdete na spletni strani UL. (link na: http://www.uni-lj.si/novica.aspx?id=8158

12. 1. 2013
Razpis veleposlaništva Španije za podiplomski študij 
Veleposlaništvo Španije v Sloveniji obvešča o razpisu za podiplomski študij 'Diplomacija in mednarodni odnosi' na Diplomatski šoli v Španiji za študijsko leto 2013-14. 
Prijave zbira veleposlaništvo (naslov: Trnovski pristan 24, 1000 Ljubljana).

Rok prijave: 31. januar 2013 
Več informacij najdete na spletni strani.  

12. 1. 2013
Štipendije za doktorski študij na EUI v Firencah v letu 2013/14
Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije je razpisal štipendije za doktorski študij na European University Institute (EUI) v Firencah. 
Na voljo so štipendije za največ 5 kandidatov, ki se bodo v študijskem letu 2013/2014 vpisali v 1. letnik štiriletnega doktorskega študija na EUI. 
Besedilo razpisa najdete na spletni strani Sklada.

Rok prijave: do porabe sredstev oz. najdlje do vključno 24. maja 2013 

12. 1. 2013
Štipendije za študij v Izraelu
Izrael ponuja slovenskim državljanom za študijsko leto 2013/14 eno štipendijo za poletno šolo hebrejskega jezika (poleti 2013) ter do pet drugih štipendij v trajanju po osem mesecev.
Podrobnejše informacije  o razpisu ter prijavni obrazci so na voljo na spletni strani izraelskega zunanjega ministrstva. Popolne vloge pošljite na naslov: Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS "Štipendije IZRAEL 2013/14" Masarykova 16 1000 Ljubljana
Rok za prijavo: 7. marec 2013 

12. 1. 2012
Razpis MAUI – študijska izmenjava v ZDA v letu 2013/14
Univerza v Ljubljani kot partnerica v Utrechtski mreži univerz omogoča svojim študentom študijske izmenjave na  15 institucijah združenja MAUI za obdobje enega do dveh semestrov. UL ima v okviru tega razpisa na voljo skupaj 2 semestra.
Vse informacije in prijavni obrazec najdete na spletni strani UL
Rok prijave: 10. februar 2013 
Prijave sprejema : Služba za mednarodno sodelovanje na UL (naslov: Kongresni trg 12, 1000 Ljubljana),
kontaktna oseba za morebitne dodatne informacije:K.Cerjak (e-mail: katja.cerjak@uni-lj.si).

Izbrani študent bo opravičen  plačila šolnine ter bo pridobil status rednega študenta na gostujoči instituciji. Vsi ostali stroški, vezani na bivanje v tujini v času študija, kot tudi stroški poti in zdravstvenega zavarovanja,  so obveznost izbranega študenta.
Opozarjamo, da pri tem razpisu torej ne gre za klasičen tip izmenjave, kjer bi izbrani študent samodejno dobil tudi štipendijo (kot je to npr. pri Erasmus izmenjavah). Nekaj finančnih sredstev bo morda sicer možno pridobiti na razpisu za študijske obiske dijakov in študentov, ki ga vsako leto objavi Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije. Besedilo letošnjega razpisa je objavljeno tukaj 

21. 12. 2012 Razpis AEN - študijska izmenjava v Avstraliji v letu 2013/14 
Služba za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani (UL) je objavila razpis AEN za študijsko leto 2013-14, ki študentom omogoča izvedbo študijske izmenjave na 8 univerzah v Avstraliji. Vse informacije in prijavni obrazec najdete na spletni strani UL.

Rok prijave: 10. februar 2013 
Prijave sprejema: Služba za mednarodno sodelovanje na UL (naslov: Kongresni trg 12, 1000 Ljubljana),
kontaktna oseba za morebitne dodatne informacije:K.Cerjak (e-mail: katja.cerjak@uni-lj.si).

Izbrani študenti bodo opravičeni plačila šolnine ter bodo pridobili status rednega študenta na gostujoči instituciji. Vsi ostali stroški, vezani na bivanje v tujini v času študija, kot tudi stroški poti in zdravstvenega zavarovanja, pa so obveznost izbranih študentov!
Opozarjamo, da pri tem razpisu torej ne gre za klasičen tip izmenjave, kjer bi izbrani študenti samodejno dobili tudi štipendijo (kot je to npr. pri Erasmus izmenjavah). Nekaj finančnih sredstev bo morda sicer možno pridobiti na razpisu za študijske obiske dijakov in študentov, ki ga vsako leto objavi Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije. Besedilo letošnjega razpisa je objavljeno tukaj 

26. 11. 2012
Ponovno na voljo štipendije za izmenjavo v države Zahodnega Balkana - program BASILEUS
V okviru programa Erasmus Mundus – BASILEUS lahko študenti Univerze v Ljubljani zopet kandidirajo za visoke štipendije, ki omogočajo enosemestrsko oz. dvosemestrsko študijsko izmenjavo ali opravljanje celotnega magistrskega ali doktorskega študija na izbranih univerzah v BiH, Srbiji, Črni Gori, Makedoniji in Albaniji in na Kosovu.   Izmenjave se bodo predvidoma morale pričeti z začetkom študijskega leta 2013/14. Prijava poteka elektronsko in je individualna (študent celoten postopek prijave ureja sam in ne preko fakultete).

Rok prijave: 1. februar 2013
Vse informacije lahko zainteresirani najdejo na uradni spletni strani projekta.

Arhiv
Kontakt Univerza v Ljubljani
Pravna fakulteta

Poljanski nasip 2,
1000 Ljubljana
01 / 42 03 100 01 / 42 03 115