Jubilejna 10. MUNLawS Model United Nations konferenca na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani

Med 11. in 13. novembrom 2022 je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani (PF UL) potekala jubilejna 10. mednarodna Model United Nations konferenca – MUNLawS. Konferenca je potekala v organizaciji ekipe študentov, ki jo je vodil Gal Veber, pod mentorstvom prof. dr. Vasilke Sancin, predstojnice Katedre za mednarodno pravo na PF UL.

Dogodek se je začel z otvoritveno slovesnostjo, na kateri so udeležence nagovorili: Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije (video nagovor), Nj. ekscelenca Juraj Chmiel, Veleposlanik Češke Republike v Sloveniji, dr. Marko Rakovec, generalni direktor Direktorata za mednarodno pravo in zaščito interesov na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije, Christa Allot, izvršna sekretarka na Sodišču za spravo in arbitražo v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi in Gal Veber, generalni sekretar MUNLawS 2022. Otvoritvene slovesnosti so se udeležili tudi nj. ekscelenca Natalie Kauther, Veleposlanica Zvezne Republike Nemčije v Sloveniji in nj. ekscelenca Johan O. Verboom, Veleposlanik Kraljevine Nizozemske v Sloveniji, ter številni drugi diplomatski predstavniki, ki delujejo v Sloveniji.

Po otvoritvenih dogodkih so bili delegati razporejeni v 8 odborov: Varnostni svet OZN (v izvedbah za univerzitetne študente in gimnazijce), Severnoatlantski svet (v izvedbah za univerzitetne študente in gimnazijce), Svet OZN za človekove pravice, Evropski svet, Generalna skupščina INTERPOL ter Sodišče za spravo in arbitražo v okviru OVSE.

Konferenca je potekala v angleškem jeziku, delegati na univerzitetnem in gimnazijskem nivoju pa so med drugim razpravljali o situaciji v Ukrajini, reformi Varnostnega sveta OZN, jedrski energiji v EU, varnostnih učinkih množičnega nadzora, varnostni situaciji v baltskih in skandinavskih državah, uporabi umetne inteligence in avtonomnega orožja pri vojskovanju, obvladovanju preprodaje orožja zaradi vojne v Ukrajini ter pravnih izzivih v vesolju.

Na konferenci je sodelovalo 190 delegatov in predsedujočih odborom, kar je največja zabeležena udeležba do sedaj. Najboljša delegacija na gimnazijskem nivoju je bila delegacija Gimnazije Kranj, na univerzitetnem pa delegacija Poly Model United Nations iz Luzane v Švici.

Organizacijski odbor 10. mednarodne konference MUNLawS so sestavljali: prof. dr. Vasilka Sancin (predsednica), Gal Veber (generalni sekretar), Mark Jeršič (namestnik generalnega sekretarja), Jakob Mišič Jančar (namestnik generalnega sekretarja), as. Rok Kljajič (koordinator) ter Metka Vodušek in Žana Lapajne.

Organizacijo je finančno podprl Oddelek za javno diplomacijo NATO (NATO Public Diplomacy Division).

Kontakt Univerza v Ljubljani
Pravna fakulteta

Poljanski nasip 2,
1000 Ljubljana
01 / 42 03 100 01 / 42 03 115