Nov velik uspeh študentske ekipe na XII. Regionalnem Moot Court tekmovanju iz poznavanja EKČP

V dneh od 18. do 20. maja 2018 se je naša ekipa Henrik Steska udeležila XII. Regionalnega moot court tekmovanja (Regional Moot Court Competition) iz poznavanja Evropske Konvencije o varstvu človekovih pravic, ki je letos potekalo v glavnem mestu Makedonije Skopju. Ekipa se je na podlagi odličnih nastopov v skupinskem delu in polfinalu uvrstila v finale, kjer je tokrat nastopila proti ekipi Vladimir Bayer (Univerza v Zagrebu). Navkljub suverenemu nastopu, kar so posebej izpostavili nekateri vidnejši sodniki na tekmovanju, je na koncu osvojila odlično 2. mesto. Velja še izpostaviti, da je naša ekipa pripravila z naskokom najboljša memoranduma za pritožnika in za državo ter tako osvojila prvo mesto po pisnih izdelkih.

Tradicionalno izjemno složno ekipo so letos sestavljali: Miriam Gajšek, Melvin Kapo, Barbara Kompan, Špela Lovšin, Januša Rode in Milan Stanković in pod budnim očesom trenerja Žana Klobase ter mojim mentorstvom.

Primer je bil za razliko od prejšnjih let bistveno drugačen, temeljil pa je na resničnih okoliščinah dveh afganistanskih bratov na Švedskem. Bistvena pravna vprašanja so se nanašala pravico do družinskega življenja, na pozitivne obveznosti države zavarovati življenje in procesne obveznosti države opraviti preiskavo smrti ter na prepoved mučenja v primeru izgona iz države.

Ekipi iskreno čestitam! 

Prof. dr. Saša Zagorc, mentor ekipe

Kontakt Univerza v Ljubljani
Pravna fakulteta

Poljanski nasip 2,
1000 Ljubljana
01 / 42 03 100 01 / 42 03 115