Poročilo o poletni šoli na temo prava Ruske federacije

V dneh od 3. do vključno 7. julija 2017 je na naši fakulteti pod organizacijskim okriljem prof. dr. Janeza Kranjca potekala poletna šola z naslovom Uvod v pravo in pravni red Ruske federacije. Na njej so predavali profesorji Pravnega inštituta Državne Univerze v Irkutsku А.V. Kolosov, N. V. Kolosov, R. V. Kravtsov in M. G. Tirskikh. Na poletni šoli so obravnavali ustavnopravne temelje ustroja ruske države in zgradbe ter pristojnosti zakonodajne, izvršilne in sodne oblasti, ureditev varstva človekovih pravic, ureditev lokalne samouprave, vprašanja pravne ureditve podjetništva, tujih vlaganj ipd. V okviru poletne šole je bila izvedena tudi okrogla miza o aktualnih problemih reforme ustave Ruske federacije.

Udeleženci poletne šole so dobili možnost bežnega vpogleda v kompleksnost pravne ureditve po površini ozemlja največje države na svetu. Če upoštevamo, da ima preko 17 milijonov kvadratnih kilometrov ozemlja, da na tem ozemlju govorijo preko 200 jezikov, da ima Ruska federacija 85 enot itd., potem vidimo, kako malo vemo o njej in kako površne so navadno tudi sodbe tistih, ki se imajo za njene poznavalce.

Poletna šola je po sili razmer žal potekala v angleščini. Razveseljivo bi bilo, če bi se dovolj naših študentov odločilo za tečaj ruščine, ki ga vsako leto organiziramo na fakulteti, tako da bi lahko prihodnjič tudi o ruskem pravu, podobno kot o francoskem, nemškem, angleškem ali ameriškem, govorili v izvirnem jeziku.