Poročilo o tekmovanju RUBIKON 2011

Tekmovanje v predstavitvi sodb ESČP nosi ime Rubikon zato, ker je njegova rdeča nit, da opozarja na tisto mejo pri spoštovanju minimalnih evropskih standardov varstva človekovih pravic, ki jih evropske države ne smejo prestopiti, če nočejo biti obsojene pred ESČP. Namen tekmovanja je poglobljeno seznanjanje s posameznimi primeri, ki jih je obravnavalo ESČP in usposabljanje za bolj kakovostno zastopanje pritožnikov in države pred ESČP.

Šesto finale tekmovanja v predstavitvi sodb ESČP, ki ga prirejata Katedra za ustavno pravo in Študenski svet Pravne fakultete v Ljubljani je bilo 4. maja 2011. Na njem so nastopali: Maja Cimerman,  Mojca Fakin,  Eva Ferfolja,  Andrej Majce,  Toni Matoh, Dominika Mendaš, Maja Orlič, Miha Pečečnik, Marjana Trebižan, Bruna Žuber, študentje Pravne fakultete v Ljubljani, Pravne fakultete v Mariboru, Evropske pravne fakultete v Novi Gorici in Fakultete za upravo in Fakultete za družbene vede. Komisija v sestavi dr. Zdenka Čebašek Travnik, varuhinja človekovih pravic, prof. dr. Dragica Wedam Lukić, nekdanja predsednica Ustavnega sodišča in Nejc Brezovar, asistent na Fakulteti za upravo in nekdanji tekmovalec na Rubikonu je za zmagovalce razglasila; 1. mesto Marjana  Trebižan, 2. mesto Toni Matoh in 3. mesto Eva Ferfolja.

V okviru tekmovanja Rubikon je bila letos tudi debata v organizaciji Debatnega kluba PF in ob sodelovanju tujih študentov, vodil pa jo je prof. dr. Peter Grilc, dekan Pravne fakultete v Ljubljani. V debati, ki je potekala v angleščini na temo o volilni pravici zapornikov je bila po oceni dr. Grilca uspešnejša vladna stran, ki so jo zastopali:  Monika Lapenaite (Erasmus student, Lithuania), Urška Derganc (absolventka Pravne fakultete v Ljubljani) in Maja Cimerman (študentka FDV), medtem ko so stališča opozicije zastopali Gintarė Jonaitytė (Erasmus student, Lithuania), Žan Žveplan (študent Pravne fakultete v Ljubljani) in Špela Zupan (študentka Pravne fakultete v Ljubljani).

Zmagovalka Rubikona in zmagovalna ekipa v debati sta dobili pokala, najboljši tekmovalci in debaterji pa kolajne, priznanja in knjižne nagrade, dekan Pravna fakultete pa je za vse priredil sprejem v Klubu Pravne fakultete.

Nekaj fotografij je pripetih temu poročilu, desetminutne video posnetke, ki jih je praipravil Jan Merc (Študentske novice) pa si lahko ogledate na medmrežju: http://www.youtube.com/watch?v=mT91tyN8i_M (poročilo o tekmovanju Rubikon) http://www.youtube.com/watch?v=reFk1mXpYDA&feature=channel_video_title (poročilo o debati o volilni pravici zapornikov, ki je potekala v angleščini). Obe poročili si lahko ogledate tudi na Facebook strani Študentske novice: http://www.facebook.com/#!/pages/%C5%A0tudentske-novice/193344124009462:

Lepo se zahvaljujem vsem, ki so prispevali k uspešni izvedbi in promociji Rubikona 2011

dr. Ciril Ribičič

Galerija