Projektna skupina PF je v sodelovanju z Graduate Institute Geneva organizirala okroglo mizo "Umetna inteligenca v prihodnosti: Vplivi umetne inteligence na človekove pravice, svetovno zdravstvo in izgradnjo miru"

V okviru temeljnega raziskovalnega projekta "Razvoj in uporaba umetne inteligence v luči negativnih in pozitivnih obveznosti države zagotavljati pravico do življenja", ki ga sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, je bila pod vodstvom prof. dr. Vasilke Sancin v torek, 15. marca 2022, na Graduate Insitutute v Ženevi, Švici, organizirana okrogla miza z naslovom "AI in the Future: Roundtable on the Impacts of Artificial Intelligence on Human Rights, Global Health and Peacebuilding". Potekala je v sodelovanju z Graduate Institute Geneva in njihovimi tremi študentskimi iniciativami (Global Health Initiative, Human Rights Initiative ter Peacebuilding Initiative). 

V okviru okrogle mize je pet uglednih panelistov, strokovnjakov na svojih področjih, predstavilo svoje poglede na prihodnost, ki jo prinašata razvoj in uporaba umetne inteligence. Prof. dr. Vasilka Sancin je spregovorila na temo vpliva umetne inteligence na zaščito človekovih pravic, ga. Susanne Andreae (Svetovni gospodarski forum) in g. Mehdi Snene (Mednarodna raziskovalna skupina za digitalno zdravje in umetno inteligenco I-DAIR) sta se opredelila do vpliva umetne inteligence na svetovno zdravstvo, ga. Mariazel Maqueda-López (Zvezni inštitut za tehnologijo v Lozani EPFL) in ga. Caitlin Kraft-Bauchman (feministična organizacija Ženske za mizo, ki se posveča spremembi sistemov z uporabo tehnologije, inovacij in umetne inteligence) pa sta tematiko postavili tudi v kontekst izgradje miru. Okroglo mizo je moderirala as. Tadeja Urbas. 

Več o dogodku si lahko preberete na spletni strani projekta: https://www.ai-right-to-life.si/

Kontakt Univerza v Ljubljani
Pravna fakulteta

Poljanski nasip 2,
1000 Ljubljana
01 / 42 03 100 01 / 42 03 115