Sodniške insignije – razstava in predstavitev monografije

Na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije bo od Otvoritve sodnega leta 14. februarja 2023 na ogled razstava naših najstarejših simbolov sodniške zgodovinske dediščine z naslovom Sodniške insignije : najstarejši sodniški meči in sodniške palice iz slovenskih muzejskih zbirk. Na razstavi, ki bo na ogled do 23. februarja 2023 bodo prvič na enem mestu predstavljene vse najpomembnejše slovenske sodniške insignije – sodniški meči in palice.

Ob razstavi je izšla tudi znanstvena monografija z naslovom Sodniške insignije v evropskem in slovenskem pravnem izročilu, ki natančno opisuje razvoj sodniških insignij in še posebej analizira pomen ptujskega sodniškega meča in sodniške palice ter opozarja na pomembno in dolgo tradicijo pravosodja na Slovenskem.

Vljudno vabljeni na ogled edinstvene razstave in predstavitev knjige ter razgovor z avtorji – eden od dveh urednikov knjige je tudi naš asistent Vid Žepič –, ki bo v sredo, 15. februarja 2023, ob 10. uri v čitalnici Centralne pravosodne knjižnice na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije na Tavčarjevi 9 v Ljubljani.
Podrobnosti so v priloženem vabilu.
Datoteke
acrobatvabilo.pdf_v6.pdf (249.88 KB)