Udeleženci projekta »Wheeling EU Enlargement» v gosteh na Pravni fakulteti v Ljubljani

Na Pravni fakulteti smo v petek, 27. maja 2011, gostili skupino 30 študentov prava iz 16 univerz s področja Jugovzhodne Evrope, ki so bili izbrani za sodelovanje v projektu Wheeling EU Enlargement: a 30 days Road Trip Fueled by Public Law and Culture (v organizaciji EPLO – Evropske organizacije za javno pravo). 

Študenti so 21. maja v Rimu pričeli s 30-dnevno ekskurzijo: v posebej za to vožnjo oblikovanem avtobusu nameravajo zaporedoma obiskati Parmo, Ljubljano, Zagreb, Brčko, Sarajevo, Podgorico, Tirano, Skopje, Sofijo, Bukarešto, Istanbul in Solun, pot pa bodo zaključili 21. junija v Atenah. V vsakem od navedenih mest so oziroma še bodo študenti obiskali nekaj predavanj na tamkajšnjih univerzah, obiskali državne institucije in kulturne ustanove, poizkusili lokalno kuhinjo ter predvsem prišli v neposreden stik z vsakdanjim življenjem in tradicijami prebivalcev. Snovalci projekta si želijo, da bi prihod avtobusa v vsakem mestu pomenil pričetek dejavnosti, ki bi promovirale poznavanje in razumevanje sporočila o širitvi EU v širši javnosti. 

V Ljubljani je udeležence projekta gostila tudi naša fakulteta in zanje pripravila dve predavanji, ki sta ju izvedla g. Miran Kresal iz Sektorja za koordinacijo evropskih zadev pri Službi Vlade RS za razvoj in evropske zadeve (»Slovenia and its place in the EU - a new 'old' Member State«) ter prof. dr. Bojan Bugarič iz Katedre za upravno pravo na Pravni fakulteti v Ljubljani (»The European Union After the Greek Crisis: United States of Europe or Holy Roman Empire?«)

Goste sta uvodoma pozdravila prof. dr. Peter Grilc, dekan Pravne fakultete v Ljubljani, in g. Vladimir Kolmanič, nekdanji veleposlanik Slovenije v Grčiji; dejavnosti naših študentov pa sta na kratko predstavila Marko Krajnc in Suzana Pecin. 

Več informacij o projektu si lahko preberete v pripeti datoteki ali na spletni strani: www.wheelingeu.eu.

 

Galerija


Datoteke