Uspešen zaključek četrte izvedbe mednarodnega študentskega tekmovanja »All-European international humanitarian and refugee law moot court competition«

Med 20. in 24. novembrom 2019 je na Pravni fakulteti v Ljubljani pod vodstvom izr. prof. dr. Vasilke Sancin potekal Teden mednarodnega humanitarnega in begunskega prava v okviru katerega so se zvrstili naslednji dogodki:

  • okrogla miza: Obeležitev 70. obletnice sprejetja Ženevskih konvencij in izdaje besedila konvencij v knjižni obliki;
  • Regional Meeting of University Professors of International Humanitarian Law and International Refugee Law;
  • mednarodna znanstvena konferenca z naslovom Displacement in Times of Armed Conflict: How International Humanitarian Law Protects in War, and Why it Matters ter
  • četrta izvedba mednarodnega študentskega tekmovanja All-European International Humanitarian and Refugee Law Moot Court Competition. 

Na mednarodnem tekmovanju, ki je namenjeno obravnavi aktualnih tem mednarodnega humanitarnega in begunskega prava ter mednarodnega kazenskega prava v obliki simulacij mirovnih pogajanj, primerov pred Mednarodnim kazenskim sodiščem in primerov obravnavanja prošenj za azil, je sodelovalo 19 ekip iz različnih evropskih fakultet, pri čemer je bilo vseh udeležencev več kot 100. Sodniki so bili ugledni profesorji, nekdanji sodniki in predstavniki Mednarodnega odbora rdečega križa (ICRC) ter Urada visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR).

Ekipo Univerze v Ljubljani so zastopali študentje Pravne fakultete Domen Vajkard Kilar Pahernik, Lucija Komelj ter Urban Praprotnik, pod vodstvom doc. dr. Maše Kovič Dine, ki so se po odličnih nastopih uvrstili v polfinale. V finalni del tekmovanja, ki je potekalo na Ustavnem sodišču Republike Slovenije, sta se uvrstili Ivane Javakhishvili Tbilisi State University (Gruzija) in MGIMO University (Rusija).

Na koncu je slavila ekipe MGIMO University (Rusija), medtem ko je priznanje za najboljšega govorca tekmovanja dobil Ioseb Edisherashvili iz Ivane Javakhishvili Tbilisi State University (Gruzija), za najboljšo govornico finala pa Alisa Gerasimenko iz MGIMO University (Rusija).

Organizacija dogodkov nebi bila mogoča brez podpore Mednarodnega odbora rdečega križa (ICRC), Urada visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR), Kongresnega urada Ljubljane, Rdečega križa Slovenije ter Ustavnega sodišča Republike Slovenije.

Več o tekmovanju si lahko preberete tukaj.

 

Galerija