Uspešen zaključek prve izvedbe študentskega tekmovanja »All-European international humanitarian and refugee law moot court competition«

Med 22. in 26. novembrom 2016 je na Pravni fakulteti v Ljubljani potekalo študentsko tekmovanje All-European international humanitarian and refugee law moot court competition. Gre za prvo izvedbo tekmovanja, ki ga je pod vodstvom prof. dr. Vasilke Sancin fakulteta organizirala v sodelovanju z Mednarodnim odborom rdečega križa (ICRC), Uradom visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) ter s Slovensko vojsko (Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije).

Na mednarodnem tekmovanju, ki je namenjeno obravnavi aktualnih tem mednarodnega humanitarnega in begunskega prava ter pridobivanju izkušenj pravnega argumentiranja preko obravnave konkretnih pravnih primerov, je sodelovalo osem ekip iz različnih evropskih univerz. V finalu, ki je potekalo na Ustavnem sodišču Republike Slovenije sta se v simulaciji primera pred Mednarodnim kazenskim sodiščem pomerili ekipi Univerze v Ljubljani in Tallinn University of Technology. Ekipo Univerze v Ljubljani so zastopale študentke Pravne fakultete Nina Čeferin, Nina Vertačnik in Špela Vojčič; na tekmovanje pa so jih pripravljali Maja Medved, Ana Jakopič in Janez Žokalj.

Na koncu je slavila ekipe Tallinn University of Technology, medtem ko je priznanje za najboljšega govornika tekmovanja dobila Miljana Pejić z Univerze v Beogradu, za najboljšega govornika finala pa Aleksi Kajander s Tallinn University of Technology.

Tekmovanje je sicer potekalo v prostorih Pravne fakultete, udeleženci pa so v četrtek, 24. novembra, obiskali slovensko vojaško ladjo Triglav ter prostore Mornariškega deviziona v Ankaranu, kjer so jim bile predstavljene aktivnosti deviziona, s posebnim poudarkom na dejavnostih v okviru operacije EUNAFOR MED Sophia. Popoldne pa so nadaljevali s tekmovalnim delom v prostorih Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču.

Več o tekmovanju si lahko preberete tukaj.