Uspešna izvedba regionalnega finala svetovnega tekmovanja ELMC na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani


Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani je med 31. januarjem in 3. februarjem 2019 potekal regionalni finale enega najprestižnejših svetovnih študentskih tekmovanj European Law Moot Court Competition (ELMC).

Kot najprestižnejše študentsko tekmovanje s področja poznavanja prava Evropske unije se je ELMC v svojih tridesetih letih nedvomno uveljavil tudi kot eno izmed najuglednejših moot court tekmovanj na svetu. Pod organizacijsko taktirko The European Law Moot Court Society in Sodišča Evropske unije v Luksemburgu se v mesecu februarju vsako leto zvrstijo štirje regionalni finali, katerih organizacija je zaupana priznanim evropskim in ameriškim pravnim fakultetam. Tekmovanje je bilingualno, poteka namreč v francoskem in angleškem jeziku, in simulira postopek predhodnega odločanja na Sodišču Evropske unije, pri čemer so teme vsakokratnega tekmovanja sila aktualne in obravnavajo pereča in pogosto še nerešena vprašanja prava Evropske unije. Pred uvrstitvijo v »Veliki finale« tekmovanja, ki poteka na sedežu Sodišča EU v Luksemburgu v začetku aprila vsako leto, se izbrane ekipe (tj. 48 najboljših ekip, izbranih na podlagi ocen pisnih izdelkov strank v postopku) pomerijo na štirih regionalnih finalih. Zmagovalne štiri ekipe ter zmagovalci v vlogah generalnega pravobranilca ter predstavnika Evropske komisije se na koncu pomerijo v Velikem finalu v Luksemburgu. 

Na tekmovanju ELMC redno sodelujejo tudi ekipe Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, ki v konkurenci najprestižnejših svetovnih univerz dosegajo odlične rezultate. Pravna fakulteta je tako poleg ostalih izjemnih dosežkov pod vodstvom učiteljev naše fakultete, izr. prof., doc. dr. Ane Vlahek, izr. prof. dr. Mateja Accetta, prof. dr. Petra Grilca in izr. prof. dr. Klemena Podobnika na tekmovanju v letih 2004 in 2016 pod mentorstvom izr. prof. dr. Ane Vlahek zmagala v »Velikem finalu« v Luksemburgu, leta 2006 pa pod mentorstvom izr. prof., doc. dr. Ane Vlahek in izr. prof. dr. Klemena Podobnika osvojila odlično 2. mesto v »Velikem finalu« v Luksemburgu. Prav odlični rezultati naših ekip v preteklosti so poglavitni razlog, da je bila organizacija enega od regionalnih finalov v letu 2019 ponovno zaupana naši fakulteti. Ob tem smo bili posebej počaščeni, da se je tekmovanje v Ljubljani odvijalo prav v letu, ko Univerza v Ljubljani praznuje 100 let, ELMC pa obeležuje že 30. tekmovanje zapored. 

Regionalnega finala na Pravni fakulteti se je udeležilo 12 ekip z univerz širom Evrope. Nastope tekmovalcev so dva dni pozorno spremljali in ocenjevali sodniki, ki so bili izbrani izmed priznanih domačih in tujih strokovnjakov na področju prava EU: dr. Klemen Podobnik, LL.M. (profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani), dr. Dieter Kraus (pravni svetovalec na Sodišču EU), dr. Robert Lane (profesor na Edinburgh Law School), dr. Nana Šumrada Slavnič, LL.M. (pravnica in nekdanja pravna svetovalka na Sodišču EU ter nekdanja zmagovalka tekmovanja ELMC), Emma-Jean Hinchy, LL.M. (pravna svetovalka na Sodišču EU), dr. René Repasi (profesor na Erasmus University Rotterdam), Katja Plauštajner Metelko, LL.M. (odvetnica in nekdanja zmagovalka tekmovanja ELMC), dr. Jorrit Rijpma (profesor na Univerzi v Leidnu), Mojca Ilešič Bernik, LL.M. (Služba vlade RS za zakonodajo, nekdanja zmagovalka na CEEMC in vodja uspešne ELMC ekipe) in dr. Miha Šošič (odvetnik in asistent na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, nekdanji tekmovalec na ELMC).

Letošnje, jubilejno 30. tekmovanje ELMC na svetovni ravni tudi letos finančno podpirajo najvplivnejše svetovne odvetniške pisarne (Latham & Watkins LLP, Van Bael & Bellis, De Brauw Blackstone Westbroek, Vinge ter družba Strada Lex) in vodilne domače odvetniške pisarne (Zlati Partner regionalnega finala - odvetniška družba Kavčič, Bračun in partnerji, Srebrni partner regionalnega finala - odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji, odvetniška družba Čeferin, odvetniška družba Karanović in partnerji, odvetniška družba Jadek & Pensa in odvetniška družba Andrić). Organizacijo tekmovanja sta podprla tudi Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana.

Člani organizacijskega odbora, ki smo ga sestavljali izr. prof., doc. dr. Ana Vlahek, izr. prof. dr. Klemen Podobnik in as. Filip Dougan, se najlepše zahvaljujemo podpornikom, ki so omogočili brezhibno izvedbo dogodka, vodstvu Pravne fakultete za izkazano zaupanje in članom regionalne ekipe, študentom Jakobu Cerovšku, Aljoši Aleksovskemu in Hani Šerbec ter ostalim prostovoljcem.

Več podatkov o tekmovanju je dostopnih na spletni strani regionalnega finala v angleškem jeziku.

 

Organizacijski odbor ELMC 2018/19 RF Ljubljana 
Zlati partner ELMC 2018/19 RF Ljubljana:Srebrni partner ELMC 2018/2019 RF Ljubljana:
Partnerji ELMC 2018/19 RF Ljubljana: Globalni partnerji ELMC 2018/19:
Galerija


Datoteke
acrobatELMC LRF - Booklet (1,602.24 KB)