Vnovična zmaga ekipe PF UL na Central and East European Moot Court (CEEMC 2015)

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani je po lanskoletni ekipni zmagi tudi letos na regionalnem tekmovanju iz poznavanja prava Evropske unije Central and East European Moot Court (CEEMC), ki je potekalo med 1. in 4. majem 2015 v Tbilisiju v Gruziji, dosegla ekipno 1. mesto. Ekipo so pod mentorstvom doc. dr. Ane Vlahek in "coachanjem" nekdanjih uspešnih tekmovalk na tekmovanjih iz poznavanja prava Evropske unije Kaje Batagelj, Ane Hergouth, Daniele Mozetič, Petre Zvržina in Sandre Koren sestavljali Irma Abdić, Maks Mencin, Luka Milanović in Zoran Škrbin

Tudi letošnji CEEMC, ki je simulacija postopka predhodnega odločanja na Sodišču EU, je obravnaval nekatere od najaktualnejših tem v pravu EU, in sicer: pogojevanje obdržanja državne štipendije z zaposlitvijo v zadevni DČ po končanju študija; pravico državljanov DČ do bivanja v drugi DČ; razlago pojma "delavec" v pravu EU; pravico državljanov tretjih držav do dela in bivanja v DČ; razlago Listine EU o temeljnih pravicah; skladnost omejevanja volilne pravice v DČ s pravom EU; idr. 

Naša ekipa je od januarja do konca marca študirala predloženi primer s sedmimi predhodnimi vprašanji in pripravila po 14 strani dolga memoranduma v angleščini za tožnika in toženca, nato pa je do odhoda v Gruzijo vadila ustne nastope. V Tbilisiju se je najprej pomerila z ekipama iz Kijeva in Rige, v polfinalu z ekipama iz Brna in Timisoare, v finalu pe je premagala še ekipo iz Sofije. 

Z letošnjo zmago naša fakulteta nadaljuje z nizanjem odličnih uspehov na CEEMC in drugih mednarodnih študentskih tekmovanjih.  

Ekipi iskreno čestitamo!

Galerija