Že sedma uspešna izvedba tedna mednarodnega humanitarnega in begunskega prava v sodelovanju z Mednarodnim odborom Rdečega križa (ICRC), Visokim komisariatom za begunce (UNHCR) in Rdečim križem Slovenije

Med 15. in 18. novembrom 2022 je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani pod vodstvom prof. dr. Vasilke Sancin in koordinatorstvom as. dr. Maruše Tekavčič Veber potekala sedma izvedba tedna mednarodnega humanitarnega in begunskega prava, vključno s študentskim moot court tekmovanjem All-European International Humanitarian and Refugee Law Moot Court Compettition. Tekmovanja se je letos udeležilo 11 ekip z različnih evropskih fakultet, ki so se preizkusile v znanju s področja mednarodnega javnega prava, s posebnim poudarkom na pravu oboroženih spopadov, mednarodnem pravu beguncev in mednarodnem kazenskem pravu.

Zmagala je ekipa National and Kapodistrian University of Athens (Grčija), drugo mesto pa je zasedla Sofia University "St. Kliment Ohridski" (Bulgarija). Nagrado za najboljšega govorca tekmovanja je prejel Ivan Vu Nhu iz Trnava University (Slovaška), nagrado za najboljšo govorko v finalu pa Polyxeni Dimopoulou iz National and Kapodistrian University of Athens (Grčija).

Pred začetkom tekmovanja, v torek, 15.11.2022, je potekal tudi sestanek univerzitetnih profesorjev prava oboroženih spopadov in begunskega prava z naslovom ‘Teaching IHL close to conflict: reflections on 2022 IHL teaching in Europe’  ter okrogla miza pod vodstvom prof. dr. Vasilke Sancin z naslovom 'The Use of Artificial Intelligence in Practice: International Humanitarian and International Refugee Law Perspectives', na kateri sta nastopila prof. dr. Yuval Shany (Hebrew University) in Rebeca Moreno Jimenez (UNHCR Innovation Service).

Tekmovanje vsako leto organizira Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani, v sodelovanju z Mednarodnim odborom Rdečega križa (ICRC), Visokim komisariatom Združenih narodov za begunce (UNHCR) in Rdečim križem Slovenije. Vsem podpornikom se najlepše zahvaljujemo.

Foto utrinke z letošnjega dogajanja si lahko ogledate v priloženi Galeriji, več o samem tekmovanju pa si lahko preberete TUKAJ.

Galerija