»Zimska šola« s profesorjem Williamom Ianom Millerjem (Ann Arbor, Univ. Michigan Law School)

V tednu med 20. in 24. februarjem poteka na naši fakulteti »Zimska šola« s profesorjem Williamom Ianom Millerjem (Ann Arbor, Univ. Michigan School of Law) iz primerjane pravne zgodovine stvarnega prava z naslovom On persons, things and setting of boundaries in comparative legal history.

Namen šole je študentom, ki so se nanjo prijavili že poleti, predstaviti, kako so problematiko upravičenj na tuji stvari, ki jo danes v kontinentalnem evropskem pravu zlasti od sprejetja velikih kodifikacij 19. stoletja, pri nas seveda od ODZ, samoumevno povezujemo zgolj z rimskopravnimi kategorijami »služnosti« (servitutes), obravnavali v tistem delu Evrope, ki s kategorijami rimskega prava ni imela stika do moderne dobe.

Študentje se bodo v okviru šole poleg korpusa pravil in primerov iz starega islandskega prava seznanili tudi z enim vodilnih primerov iz anglo-ameriške tradicije, kjer je ta problematika zajeta s krovnim konceptom Easements.

Priprave na šolo so botrovale tudi temu, da je knjižnica Pravne fakultete bogatejša za dve deli, in sicer Charles J. Gale, A Treatise on the Law of Easements  (9th Edition, 1916; Classic Reprint Series), in Christoph Seebo, Servitus und Easement. Die Rezeption des römischen Servitutenrechts in England (Wallenstein Verlag, 2005).   

Katja Škrubej

Kontakt Univerza v Ljubljani
Pravna fakulteta

Poljanski nasip 2,
1000 Ljubljana
01 / 42 03 100 01 / 42 03 115