Zmaga PF UL na CEEMC - Central and Eastern Europe Moot Competition

Ekipa Pravne fakultete Univerzev Ljubljani je na regionalnem tekmovanju iz poznavanja prava EU Central and Eastern Europe Moot Competition (CEEMC), ki je med 6. in 8. majem potekalo v Budimpešti, dosegla ekipno 1. mesto. Tekmovanje organizira British Law Center v okviru dobrodelne izobraževalne ustanove Juris Angliae Scientia Ltd pod pokroviteljstvom Sodišča EU in Centra za evropske pravne študije Univerze v Cambridge-u. 

Ekipo PF UL so sestavljale podiplomska študentka Masha Korošec in dodiplomski študentki Žana Lapajne in Nika Podakar.  Ekipo so na tekmovanje pripravljale mentorica izr. prof., izr. prof. dr. Ana Vlahek in coachinje Tjaša KalinMaruška Juhant in Nika Grošelj, ki so lansko leto na CEEMC dosegle ekipno 2. mesto.

Ekipa je s pripravami pričela ob objavi primera konec januarja. Nato je do sredine aprila pisala memoranduma v angleškem jeziku za obe stranki v postopku, ta konec tedna pa se je tekmovanje zaključilo z ustnimi nastopi pred sodniki in generalnimi pravobranilci na Sodišču, sodniki na Splošnem sodišču in drugimi strokovnjaki prava EU. V izločilnih bojih, ki so potekali na madžarskem vrhovnem sodišču, se je ekipa Univerze v Ljubljani najprej pomerila z ekipama Univerze v Varšavi in Zahodne univerze v Temišvaru, v polfinalu še z ekipama Univerze v Zagrebu in Karlove univerze v Pragi, v finalu, ki je potekal na madžarskem ustavnem sodišču, pa je premagala Univerzo v Zagrebu. Preostale tekmovalne ekipe so bile (navedeno v angl., kot so sodelovale na tekmovanju): Masaryk University, University of Wrocław, Comenius University, University St. Kliment Ohridski Sofia, National University of Kyiv-Mohyla Academy, University of Trnava, Free University of Tbilisi in Pázmány Péter Catholic University. 

Tekmovanje CEEMC simulira postopek predhodnega odločanja na Sodišču EU. Letošnje osrednje teme "namišljenega" primera European Mega League Company s.l. v World Football Association & European Football Association so bile nogometno obarvane in so obravnavale (i) skladnost omejevanja ustanavljanja "megalige" ter sankcioniranja klubov in igralcev za sodelovanje v njej s strani tožencev s pravili konkurenčnega prava EU, (ii) učinke več členov Direktive 2000/78 o splošnih okvirih enakega obravnavanja pri zaposlovanju in delu ter (iii) možnost postavljanja predhodnih vprašanj po 267. členu PDEU na Sodišče EU s strani tribunala nogometne zveze.