Zmaga PF UL na International Asylum Moot Court Competition

Najlepši trenutki akademskega dela so uspehi študentov v mednarodnem prostoru. Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani se tradicionalno lahko pohvali z zavidljivimi in težko dosegljivimi rezultati na moot court tekmovanjih, spomnimo se še sveže zmage na zelo zahtevnem European Law Moot Court tekmovanju.

Da bo mera v letošnjem aprilu polna, z veseljem obveščam, da je naša ekipa zmagala na International Asylum Moot Court Competition, ki je potekalo 25. in 26. aprila 2016 v Trnavi, Slovaška. Aleša Mercina in Neja Sterle, obe študentki magistrskega študija, sta z odličnim nastopom v finalu prepričali senat azilnih sodnikov, odvetnikov in profesorjev ter premagali ekipo z Vrije Universiteit iz Amsterdama. Posebna zahvala gre Manji Hubman, študentki magistrskega študija, in Mojci Valjavec, svetovalki pri Varuhinji človekovih pravic, v vlogi trenerk.

Tekmovanje je bilo oživljeno po nekajletni hibernaciji, kar je po našem mnenju botrovalo k relativno nizki udeležbi 12 ekip. Letošnja ekipa potrjuje kvalitetno delo, zlasti pravne klinike Pravna svetovalnica za begunce in tujce, saj so naši tekmovalci in tekmovalke v preteklih letih že posegali po najvišjih mestih (dve zmagi in dvakrat drugo mesto).

Hipotetični primer je bil še posebej aktualen v luči EU-turškega dogovora, saj je bilo ključno vprašanje poleg ugotavljanja statusa begunca oziroma subsidiarne zaščite, ali se Turčija lahko obravnava kot varna tretja država.

Izjemen pomen študentskega tekmovanja s področja mednarodne zaščite je izrecno poudaril tudi prof. François Crépeau, posebni poročevalec ZN za človekove pravice migrantov, ki je bil glavni govorec na konferenci o pravnih in izvedbenih vprašanjih premestitve beguncev, ki je sledila tekmovanju.
 
Prof. dr. Saša Zagorc, mentor ekipe
Kontakt Univerza v Ljubljani
Pravna fakulteta

Poljanski nasip 2,
1000 Ljubljana
01 / 42 03 100 01 / 42 03 115