Spletna aplikacija za informiranje iz delovnega prava na podlagi avtomatiziranega strokovnega znanja

Trajanje projekta: 5 mesecev

Kratka vsebina projekta:

Namen projekta je zasnova in oblikovanje spletne aplikacije, ki je dosegljiva kot ena izmed rešitev na spletnem mestu iurall.com, ki je v lasti podjetja IURALL d.o.o., in ki posameznikom in podjetjem omogoča hitro in natančno pridobivanje informacij s področja delovnega prava. Študenti so s pomočjo mentorjev problem osvetlili s treh vidikov, in sicer s pravnega, informacijsko-tehnološkega (IT) in poslovno-informacijskega (PI). Najprej so študenti prava preučili delovno pravno zakonodajo in sodno prakso in pripravili t. im. drevo odločitev, nato pa bodo študenti skupine IT + IP prenesli drevo odločitev v spletno aplikacijo.

Aplikacija iskalcem informacij omogoča, da odgovore iščejo glede na konkreten življenjski problem, v katerem bo npr. posameznik, ki je soočen z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, aplikaciji le sporočil, da mu je bila vročena odpoved pogodbe o zaposlitvi, nakar mu bo aplikacija zastavila še določena podvprašanja, da bo lahko ugotovila konkretne okoliščine primera, in nato iskalcu informacije posredovala pravice in obveznosti ter možnosti, ki jih ima glede na konkreten primer. Brez pomoči tovrstne aplikacije, bi moral posameznik odgovore iskati v različnih virih in za to porabil veliko več časa in denarja.

Z brezplačno aplikacijo, ki je v Sloveniji še ne poznamo, bo lahko vsak posameznik dobil odgovore na delovnopravna vprašanja. Bistven rezultat, ki ga projekt prinaša, je narediti pravno znanje dostopnejše, posledica česar je dvig ravni pravne pismenosti v Sloveniji na enostaven način, ki ga omogoča razvoj današnje tehnologije.

Študenti: Lea Polak, Tilen Zonta, Špela Markočič, Emilija Stepan, Sara Oreški, Petar Šokić, Žiga Cigole in Aljaž Romih

Glavni pedagoški mentor in koordinator: doc. dr. Luka Tičar

Delovni mentor: Primož Rojac

Drugi pedagoški mentor: prof. dr. Tomaž Turk

Rezultat projekta

 

Kontakt Univerza v Ljubljani
Pravna fakulteta

Poljanski nasip 2,
1000 Ljubljana
01 / 42 03 100 01 / 42 03 115