Sodeluj

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani je zmagala na Mednarodnem tekmovanju iz poznavanja azilnega prava – International Asylum Law Moot Court Competition, ki je potekalo 25. in 26. aprila 2016, v Trnavi na Slovaškem. Pravno fakulteto sta na tekmovanju pod mentorstvom prof. dr. Saše Zagorca zastopali študentki magistrskega študija Neja Sterle in Aleša Mercina pod taktirko »coachinj« Manje Hubman, študentke magistrskega študija in Mojce Valjavec, svetovalke pri Varuhinji človekovih pravic. Od sredine februarja do sredine marca 2016 sta napisali dva pisna izdelka, t. i. memoranduma za pritožnika in državo, po oddaji memorandumov pa sta se tekmovalki pripravljali na ustni nastop. Z odličnim nastopom v finalu sta prepričali senat azilnih sodnikov, odvetnikov in profesorjev ter zasluženo osvojili prvo mesto.

Zmaga potrjuje kakovostno delo, zlasti pravne klinike Pravna svetovalnica za begunce in tujce, saj so naši tekmovalci in tekmovalke v preteklih letih že posegali po najvišjih mestih (dve zmagi in dvakrat drugo mesto).

Če želiš tudi sam poskusiti z delom v okviru Pravne klinike za begunce in tujce, moraš biti maja in junija pozoren na poziv, ki ga vsako leto objavimo na oglasni deski na Pravni fakulteti. Takrat se začne postopek izbire študentov – klinikantov za naslednje študijsko leto.

Prijavijo se lahko vsi študentje, ki končujejo vsaj 3. letnik Pravne fakultete. Nujno je znanje vsaj angleškega jezika in dobre komunikacijske sposobnosti. Postopek izbire obsega ponavadi tako pisno prijavo kot tudi osebni razgovor. Če se prijavi več študentov, kot je razpoložljivih mest, bo po razgovoru med njimi opravljena preliminarna selekcija. Pri tem se bodo upoštevali zlasti naslednji kriteriji: motiviranost, povprečna študijska ocena, znanje tujih jezikov, izbira ustrezne študijske smeri, morebitne prejšnje izkušnje in ustreznost kandidata glede na osebni razgovor.
Kako poteka usposabljanje oziroma delo?
Študenti se najprej udeležijo 30-urnega uvodnega seminarja, kjer se seznanijo s temeljnimi pojmi mednarodnega, evropskega in slovenskega begunskega prava in prava tujcev, nadalje z najpogostejšimi problemi v praksi ter z načinom dela v svetovalni pisarni (delo s strankami, poklicna etika itd.) Predavatelji so strokovnjaki z Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR), PIC, Ministrstva za notranje zadeve in Upravnega sodišča.
Seminarju sledi praktično delo, ki ga študenti opravljajo pod nadzorom zunanjih mentorjev, pravnih strokovnjakov z bogatimi delovnimi izkušnjami, v Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij (PIC), v Uradu Varuha človekovih pravic, na Ministrstvu za notranje zadeve in na Upravnem sodišču RS. Delo obsega približno 4 ure tedensko po časovnem razporedu, dogovorjenem med študentom in mentorjem.
Udeleženci Pravne svetovalnice pa imajo tudi možnost, sodelovati v ekipi, ki Univerzo v Ljubljani zastopa na mednarodnem tekmovanju iz azilnega prava.

"Sodelovanje na pravni kliniki in kasneje na moot courtih se mi zdi verjetno najboljša izkušnja na faksu. Gre za izredno koristno in hkrati poučno delo, ki študentu poleg teoretičnega znanja zagotovi za kasnejšo poklicno pot sila pomembne praktične izkušnje. To velja morda v še večji meri za sodelovanje na moot courtu, kjer se študent preizkusi tako v raziskovalnem delu, kot tudi v sposobnosti pravne argumentacije, ki je kot taka temeljno pravnikovo orožje. Če bi se enkrat študiral, bi se vsekakor odločil za ponovno sodelovanje na kliniki ter se preizkusil na čim več moot court tekmovanjih."
David Premelč
, partner pri Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji, udeleženec programa pravne klinike v letu 2001/2002, član zmagovalne ekipe na moot court tekmovanju leta 2003

»Pri pravni kliniki Pravna svetovalnica za begunce in tujce sem sodelovala v študijskem letu 2002-2003. Delo na kliniki je pomenilo zame prvo priložnost, srečati se s pravom v praksi: Namesto učenja zakonov ali učbenikov je šlo za vsebinsko razumevanje interakcije med mednarodnim in domačim pravom. Predavanja niso torej le razlagala prava, ampak so se osredotočila na praktično rabo prava - kako konkretno pomagati posamezniku v določeni situaciji. Kot taka je bila klinika dobrodošla sprememba v študijskih letih, zato bi jo vsakemu študentu toplo priporočila, tako tistim, ki razmišljajo o odvetniški karieri kot tistim, ki si želijo študirati v tujini. Namreč, prostovoljno delo, ki je tudi del pravne klinike, na tujih univerzah razumejo kot dokaz študentove radovednosti, dobrodelnosti, človečnosti in spoštovanja do drugačnih in pomoči potrebnih, hkrati pa je tudi dokaz predanosti pravniškemu poklicu. Delati prostovoljno delo na kliniki, svetovati ljudem, ki so v stiski, mi je bilo v veliko veselje. Še danes se spominjam tistih, ki sem jim mogla pomagati v okviru pravne klinike, prav tako pa so mi ostali v izrednem spominu tudi moji učitelji in mentorji. Vsem študentom bi kliniko priporočila kot izredno in nepozabno izkušnjo.“
Veronika Fikfak
, MJur, MPhil (Oxon), Lecturer and Fellow in Law; Affiliated Lecturer, udeleženka programa pravne klinike v letu 2002/2003
Kontakt Univerza v Ljubljani
Pravna fakulteta

Poljanski nasip 2,
1000 Ljubljana
01 / 42 03 100 01 / 42 03 115