Strokovna ekskurzija študentov prava v ZDA 2012

Med 16. marcem in 2. aprilom 2012 se je 32 študentov 3. in 4. letnika naše fakultete, ki smo kot izbirni predmet izbrali Mednarodne ekonomske odnose ali Bančništvo, zavarovalništvo ter finančne trge, podalo na že tradicionalno strokovno ekskurzijo v ZDA, v mesti New York in Washington. Dva tedna na drugi celini in neposredni stiki s predstavniki različnih organizacij in državnih institucij nam bodo zaradi možnosti vpogleda v drug pravni sistem, kulturo in razumevanje svetovnega dogajanja ostali v spominu kot nepozabna izkušnja.

Prvi teden je bil v New Yorku. V ponedeljek, 19.3. je bil obisk v OZN (dopoldne: pravni oddelek, globalni center, pogovori; popoldne: klimatske spremembe, svetovalno mnenje ICJ): V torek je bilo dopoldne predavanje profesorja Weilerja na NYU, popoldne obisk NY City Bar Association s predavanjem sodnika F.J. Labude. V sredo je bil obisk odvetniške pisarne Seward and Kissel na Wall Streetu. V četrtek dopoldne je bil obisk sodne obravnave na dveh sodiščih, popoldne pa predavanje Roberta Harleya o sodni mediaciji in družabno srečanje v prostorih slovenske cerkve na Manhattanu. V petek je bil obisk sodišča Vzhodnega območja New Yorka in pisarne za nujne primere. 

Drugi teden je potekala ekskurzija v Washingtonu DC. V ponedeljek, 26.3. je bil obisk Svetovne banke in IMF s predavanji strokovnjakov obeh institucij in slovenskega predstavnika v njih g. Andreja Kavčiča. V torek je bil obisk ambasade Slovenije v ZDA s predavanji ambasadorja g. Andreja Kirna s sodelavci. V sredo je bil obisk Senata z ogledom zasedanja ter razgovorom s senatorjem Tomom Harkinom. V četrtek je bil obisk State Departmenta s predavanji ameriških diplomatov za EU in Slovenijo, zatem pa popoldne še obisk ameriškega Vrhovnega sodišča s predavanjem strokovnjaka in ogledom delovanja. 

Priprave na ekskurzijo so bile vsebinske (večerna predavanja v Ljubljani) in finančne (zbiranje donatorskih, javnih in lastnih sredstev). Študentski vodji ekskurzije sta bili Ana Papler in Nina Puharič, v pripravi in izvedbi pa so z razdeljenimi nalogami aktivno sodelovali prav vsi udeleženci ekskurzije.

Ob koncu uspešno izvedenega projekta smo dolžni zahvalo vsem, ki so kakorkoli pomagali pri pripravi ekskurzije, sponzorjem za finančno podporo, prav posebej pa obema mentorjema, prof. dr. Janezu Kranjcu in prof. dr. Franju Štiblarju, za skrbno pripravljen strokovni program in celoletno podporo. 

Več o ekskurziji na: http://ekskurzijazda.blogspot.si/ 

Kontakt Univerza v Ljubljani
Pravna fakulteta

Poljanski nasip 2,
1000 Ljubljana
01 / 42 03 100 01 / 42 03 115