Obvestila FEBRUAR 2017 / MGL priporoča

Marius von Mayenburg

KOS PLASTIKE

Režija Primož Ekart 

Kos plastike je igra uglednega in gledalcem MGL dobro znanega mladega avtorja Mariusa von Mayenburga. Gre za duhovit, a obenem ostro posmehljiv dramski portret tistega dela evropske populacije, ki se (za razliko od številnih drugih prebivalcev stare celine) koplje v malomeščanskem izobilju, istočasno pa tone v pomanjkanju občutka za vse, kar je avtentično, spontano, etično, sočutno, predvsem pa – logično.

Ulrike in Michael veljata za čudovit zakonski par, vse je vzorno in zavidanja vredno. A od domnevne preobilice dela sta popolnoma izčrpana, ves čas odsotna. Njun sin pa je medtem sam doma. Prejšnjo varuško so odpustili, ker je imela rahel poljski naglas; to bi utegnilo škodovati jezikovnemu razvoju odraščajočega Vincenta. Denarja je pri hiši veliko, medsebojnega potrpljenja pa bolj malo.

Igrajo  Iva Krajnc Bagola, Gregor Gruden, Rok Prašnikar AGRFT, Gašper Tič, Tina Potočnik Vrhovnik

Na velikem odru MGL ponovno 13. februarja ob 19. 30. Cena za študente je 7,90 €! Več na mgl.si

*****

Tena Štivičić

3 ZIME

Režija Barbara Hieng Samobor

3 zime so ganljiva saga o družini Kos in njeni zaznamovanosti z zgodovino. In zime so res tri: 1945, 1990 in 2011. Ključni dogodki se navezujejo na konec avstro-ogrske monarhije ter segajo preko vzpona in padca komunizma do tranzicije, demokracije in vstopa v Evropsko skupnost. Dogajanje spremljamo skozi usode štirih generacij žensk, ki so v povsem različnih svetovih odraščale v isti zagrebški hiši, nekoč razkošni vili, zgrajeni še v času monarhije, kasneje pa nacionalizirani in razdeljeni. Klobčič se začne odmotavati leta 2011, ko se v hiši zbere vsa družina in izve, da naj bi Lucijin ženin, novodobni bogataš sumljivih poslov, hišo odkupil. Ženske, z vsako generacijo bolj neodvisne in izobražene, so gonilna sila rodbine. Z veliko požrtvovalnostjo, pogumom in nezlomljivo voljo so kos vsem preizkušnjam, ki se jim postavljajo na pot.

Igra je sveža, do potankosti premišljena in kar utripa od življenja. Zgodovinska dejstva so brez odvečnih pojasnjevanj jasno podana skozi doživljanje posameznikov. Drobni namigi in na pol odstrte skrivnosti v posameznih prizorih stopnjujejo napetost, dokler se nazadnje ne zlijejo v fantastično celoto, kjer vsak drobec trdno stoji na svojem mestu.

Avtorica je za 3 zime prejela nagrado Susan Smith Blackburn 2015, ki jo v New Yorku podeljujejo najboljšim, v angleščini pišočim dramatičarkam z vsega sveta. Jana Zupančič pa je za vlogo Maše Kos prejela nagrado za najboljšo igralko festivala Gavellovi večeri in Dnevnikovo nagrad0 2015/2016 za najboljši umetniški dosežek - med drugim tudi za vlogo v drami 3 zime.

Igrajo Jana Zupančič,  Sebastian Cavazza, Tjaša Železnik, Tina Potočnik / Ajda Smrekar, Iva Krajnc, Jernej Gašperin, Uroš Smolej, Jette Ostan Vejrup / Karin Komljanec, Domen Valič, Gregor Gruden, Eva Jesenovec k. g., Mojca Funkl.

Na velikem odru MGL ponovno 15. februarja ob 19. 30. Cena za študente je 8,20 €! Več na mgl.si

*****

Cristina Clemente

DRUŽINSKI PARLAMENT

Režija Primož Ekart          

Družinski parlament avtorice Cristine Clemente je nova komedija v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega, ki na veliki oder prihaja 28. decembra. Režijo je prevzel Primož Ekart. Katalonska uspešnica navdušuje s svežino, živahnostjo, bleščečim humorjem in vsebinsko aktualnostjo.

Avtorica se izjemno duhovito poigrava z vzorci zapletov znotraj sodobnih parlamentarnih demokracij. Kriza, varčevalni ukrepi, osebni interesi, karierizem, lobiranja, korupcija, predsodki, konservativnosti.

Pred nami je družina z dvema odraščajočima otrokoma. Starša že od nekdaj pedantno skrbita za to, da se vzgoja in sistem organizacije življenja znotraj družine odvijata v skladu z načeli prave demokracije. Imajo svojo ustavo, zakone, določajo proračun, plačujejo davke, skratka, delujejo kot država v malem. Stvari pa se začnejo zapletati, ko se hči nenadoma ne strinja več z ustaljenim sistemom in začne terjati spremembe. Njena zahteva sproži plaz nepričakovanih dogodkov …

Igrajo Lena Hribar k. g., Jernej Gašperin, Jožef Ropoša, Tanja Dimitrievska in Domen Valič.

Na velikem odru MGL ponovno 24. februarja ob 19.30. Cena za študente je 8,20 €! Več na mgl.si

*****

Silviu Purcărete po romanu Leva Nikolajeviča Tolstoja

Vojna in mir

Režija Silviu Purcărete

»Velika dela fascinirajo. Ta fascinacija je nevarna, saj zaradi nje sanjamo o nemogočem. Kako je mogoče na odru v samo nekaj urah vstopiti v tako bogato in prostrano delo, kot je Tolstojev roman? V roman, pri katerem je njegova dolžina celo vir njegove lepote, bogastva in resnice. V roman, ki ga je nemogoče povzeti. V roman, poln nežnosti in krutosti, ki na ozadju velikanske zgodovinske freske prinaša izvirno in cinično meditacijo o tragičnosti zgodovine. Na odru ne bomo videli natančne kronologije tragičnih usod Bolkonskih, Rostovih, Bezuhovih in drugih ruskih aristokratov znotraj vrveža napoleonskih vojn. Niti vseh zapletenih ljubezenskih zgodb v primežu časa in nesreč. Niti vseh političnih kombinacij, ki vznikajo in se obnavljajo v neprestano trgajoči se Evropi. Uprizoritev na noben način ne bo mogla nadomestiti branja romana. Vabim vas torej, da ste priča, kako lahko v domišljiji skupine umetnikov danes odzvanjajo nekatere figure in dogodki Evrope, kot jo je pred dvesto leti zapisal veliki pisatelj. Njegovo sporočilo ni preveč spodbudno: vojna in mir, o katerih govorimo, sta iz iste snovi. Prve ni brez drugega. Mir se rodi iz vojne in tako že tudi sam vsebuje njene zasevke.« Silviu Purcărete

Vabljeni na veliko koprodukcijo treh osrednjih ljubljanskih gledališko-kulturnih ustanov: Cankarjevega doma, SNG Drame Ljubljana in Mestnega gledališča ljubljanskega. Ponovitve do 13. marca. Več na mgl.si

Cena za študente oz. mlajše od 25 let 13€ in 5-odstotni popust pri spletnem nakupu na www.cd-cc.si!