Vabilo na okroglo mizo ob obisku prejemnice nagrade Saharova za svobodo misli 2016 v Sloveniji

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji ob obisku prejemnice nagrade Saharova za svobodo misli 2016 v Sloveniji vabi na okroglo mizo z naslovom Zgodba Lamije Adži Bašar – »Bom glas tistih, ki so brez glasu«, ki bo v petek, 17. marca 2017, ob 10. uri v Hiši EU na Dunajski cesti 20 v Ljubljani (konferenčna dvorana RIM v prvem nadstropju).

Vstop je prost, vendar so zaradi omejenega števila mest obvezne predhodne prijave TUKAJ (sprejemali jih bodo do zaplnitve mest oziroma najkasneje do srede, 15. marca 2017 do 12. ure.

O žrtvah ugrabitev s strani ISIS, kršitvah temeljnih človekovih pravic, posledicah in vlogi EU v konfliktih na Bližnjem vzhodu bodo spregovorile:
  • Lamija Adži Bašar – dobitnica nagrade Saharov za svobodo misli 2016
  • Tanja Fajon – evropska poslanka
  • Metka Naglič – direktorica za področje kampanj in komunikacij Amnesty International Slovenija
Moderiranje in strokovna izhodišča: dr. Vasilka Sancin, strokovnjakinja s področja mednarodnega prava

Pogovor bo potekal v slovenskem jeziku, zagotovljeno bo tolmačenje.


Zgodba Nadie Murad in Lamije Adži Bašar
Nadia Murad Base Taha in Lamija Adži Bašar sta pripadnici iraških jezidov, ene od verskih manjšin, ki jih pripadniki t.i. Islamske države sistematično pobijajo. V vasi Kočo, domačem kraju obeh kandidatk v Sindžarju (Irak), so 3. avgusta 2014 pobili vse moške. Po enem svojih najhujših napadov so ženske in otroke zasužnjili: ugrabili so vsa dekleta, tudi Adži Bašarjevo, Muradovo in njune sestre, jih večkrat preprodali in zlorabljali kot spolne sužnje. Po tem, ko jima je uspelo pobegniti sta postali glasnici žensk, ki so preživele njeno spolno nasilje.

Javno se zavzemata za priznanje genocida nad jezidsko skupnostjo, uvedbo mednarodne preiskave in pregon storilcev. EU pozivata naj stori več za zaščito ljudi na teh območjih, oziroma naj jim omogoči vsaj varno zatočišče.

Evropski parlament jima je na plenarnem zasedanju decembra lani podelil Nagrado Saharova za svobodo misli, s katero vsako leto opozori na kršitve človekovih pravic po vsem svetu.

Lamija Adži Bašar je ob prejemu dejala »Uspelo mi je pobegniti; mislim, da sem lahko zdaj glas žrtev. Nagrada mi daje moč, da nadaljujem. Bom glas tistih, ki so brez glasu. Ugrabitelji so posilili mene, mojo prijateljico in devetletno deklico. Uspele smo pobegniti, ampak pri pobegu je moja prijateljica Kathrin stopila na mino. Ta je eksplodirala in zadnje, kar sem slišala, so bili smrtni kriki, najhujša stvar, ki sem jin kdaj slišala.«

Nagrada Saharova
Evropski parlament od leta 1988 vsako leto podeli nagrado Saharova posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Dobitniki prejmejo finančno podporo za svoja prizadevanja.
 
E-novice
Za prejemanje novic vnesite vaš email naslov.