Predavanje pri predmetu Uvod v primerjalno pravo


V torek dne 6.3.2012 bo v okviru predmeta Uvod v primerjalno pravo predaval dr. Bakhtyar Aljaf, direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) iz Ljubljane in predavatelj na European University Center for Peace Studies (EPU), Stadtschlaining/Austria. Dr. Aljaf, ki je poznavalec islamske kulture in prava bo predaval na temo:

Politični islam

V začetku 80-ih let so analitiki v mednarodnih odnosih zaznali nov pojav, za katerega se je uveljavil naziv politični islam. Gre za organizirano gibanje sunitskih muslimanov, ki temelji na šerijatu ter ima v svetu različne oblike podpore. Ob podpori zahoda se je politični islam oblikoval kot obrambna reakcija sunitov na težnjo po izvozu iranske (šiitske) islamske revolucije v sosednje države ter na poraz Sovjetske zveze v Afganistanu, pri čemer pa so ideje političnega islama tudi ideje Alkaide. Predavatelj bo med drugim pojasnil, kakšen vpliv ima lahko politični islam na pravne ureditve različnih islamskih okolij.

Predavanje bo v zlati predavalnici. Pričelo se bo ob 14.00 in trajalo do 15.30 ure. Vabljeni vsi, ki vas zanima tema predavanja.


Prof. dr. Miro Cerar



Ljubljana, 5.3.2010