EduRoam
Brezžično izobraževalno omrežje Eduroam

Storitev Eduroam omogoča uporabniku varen in preprost dostop do (brezžičnega) omrežja lastne organizacije in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

Tako lahko uporabnik organizacije v Ljubljani dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Mariboru ali Kopru (ali v katerokoli omrežje Eduroam v tujini) transparentno in brezplačno, z istim uporabniškim imenom in geslom kot ga uporablja v "domačem" omrežju Eduroam.

Omrežje je zasnovano tako, da zagotavlja tako sami instituciji kot gostujočim uporabnikom kar največjo varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje. Skladno s svojo politiko lahko institucija preko istega sistema overjanja svojim uporabnikom omogoči uporabo tudi drugih omrežnih virov (npr. skupnih aplikacij, baz podatkov.).

S tem se zmanjšuje administracija pri dostopu do omrežja in aplikacij ter povečuje mobilnost uporabnikov, ki postaja ključna potreba v mednarodnem raziskovalnem in izobraževalnem prostoru. Omrežja so tudi del mednarodnega sistema gostovanja Eduroam, zato lahko slovenski uporabniki gostujejo v omrežjih izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah tudi v tujini.

Na Pravni fakulteti je dostop do storitve omogočen v knjižnici, spodjih avlah fakultete,  v skupnih prostorih pred predavalnicami v pritličju, nadstropju in spodnjih prostorih, predavalnicah (celotna pokritost zlata in modra predavalnica) in seminarjih. V omrežje Eduroam se lahko povežejo študentje PF in gostujoči študentje ter predavatelji.

Seznam organizacij, ki so vključene v Eduroam in več informacij najdete na spletni strani: http://www.eduroam.si/.

Študentje Pravne fakultete za brezžično omrežje Eduroam uporabljajo identiteto ID (uporabniško ime in geslo), ki jo  aktivirajo na portalu Univerze v Ljubljani.

Več o ostalih storitvah, ki so omogočene s prevzemom identitete se nahaja na spletni povezavi https://www.uni-lj.si/studentsko_zivljenje/informacijske_storitve/
 • Identitete študentov ID:
Za potrebe aktivacije digitalnih identitet študentov Univerze v Ljubljani za dostop v Eduroam je vzpostavljen portal https://id.uni-lj.si.

OPOZORILO: ob prvi prijavi na id portal se na ekran izpiše geslo, ki ga kasneje ne boste mogli več videti in si ga morte takoj zapisati ali zapomniti. Ko boste karkoli kliknili za nadaljevanje, bo geslo izginilo z zaslona.

Ko ima študent aktivirano digitalno identiteto (pridobil je uporabniško ime in geslo) lahko na svojo prenosno napravo naloži odjemalca za Eduroam.
 • Odjemalec za Eduroam
Za namestitev odjemalca Eduroam je na voljo CAT - čarovnika za nastavitev omrežja Eduroam.

Eduroam CAT omogoča preprosto nastavitev profila za omrežje Eduroam za sledeče operacijske sisteme:

 • Microsoft Windows 10
 • Microsoft Windows 8
 • Microsoft Windows 7
 • Microsoft Windows Vista
 • Microsoft Windows XP Service Pack 3
 • Apple Mac OS X Mavericks
 • Apple Mac OS X Mountain Lion
 • Apple Mac OS X Lion
 • Apple iOS mobilne naprave (iPhone, iPad, iPod touch)
 • Linux
Za vse ostale sisteme se  informacije nahajajo na Arnesovi spletni strani.
Datoteke