Zakaj iti na Erasmus prakso?

BRINA BONELLI (brina.bonelli@gmail.com)

Organizacija, kjer je potekala Erasmus praksa: CARNet - akademska i istraživačka mreža Republike Hrvatske (Hrvaška)
Obdobje opravljanja prakse: od sredine julija do sredine septembra 2016

Za Erasmus prakso sem se odločila, ker me je zanimalo, kako izgleda, ko greš v tujo državo, kjer ne poznaš nikogar in se moraš znajti sam. Hrvaško sem izbrala, ker mi je jezik dovolj poznan, da lahko dejansko razumem vse, tudi pravno terminologijo. Na začetku sem se spoznavala z relevantnimi zakoni in pravilniki, predstavili so mi tudi ostale oddelke, saj pravna pisarna z njimi vsak dan sodeluje, zato je potrebno vsaj delno poznati tudi njihovo delo. Kasneje sem opravljala administrativna dela in lažja pravniška dela. Erasmus prakso zelo priporočam, saj ti poleg izkušenj na pravnem področju da tudi druge, življenjske izkušnje, ki jih doma ne moreš dobiti.

 

SUZANA KAMENŠAK (suzana.kamensak@gmail.com)

Organizacija, kjer je potekala Erasmus praksa: Avvocato Fabio Petracci (Trst, Italija)
Obdobje opravljanja prakse: od julija do sredine septembra 2014

Glavni razlog za odločitev za opravljanje Erasmus prakse v tujini je bila želja po pridobitvi delovnih izkušenj ter izboljšanje jezikovnih sposobnosti. Med prakso sem opravljala administrativna dela, lažja pravniška dela (npr. priprava zahtevkov), pisanje povzetkov, raziskovanje sodne prakse, obiskovanje sodnih obravnav. Opravljanje prakse v tujini bi priporočala tudi drugim študentom, predvsem zaradi obilo novih poznanstev, novega znanja in izkušenj.


KATARINA EMERŠIČ (katarina.em@gmail.com)

Organizacija, kjer je potekala Erasmus praksa: Delegacija EU pri Svetu Evrope (Strasbourg, Francija)
Obdobje opravljanja prakse: od septembra do decembra 2015

Za opravljanje prakse v tujini sem se odločila zaradi mednarodnih in delovnih izkušenj. Moje naloge so bile pravno svetovanje, prisotnost na sestankih in priprava zapisnikov za interne potrebe, pisanje poročil, spremljanje več delovnih skupin in odborov, spremljanje splošne situacije in pomoč pri organizaciji dogodkov. Delovni čas je bil 40 ur na teden, delala sem od 9. do 18. ure, nadzirali so me ambasador in njegovi pomočnici. Erasmus prakso definitivno priporočam! Spoznaš, kako stvari delujejo v praksi, spoznaš zanimive ljudi, drugo kulturo ...

REBEKA REVEN (rebeka.reven@gmail.com)

Organizacija, kjer je potekala Erasmus praksa: Veleposlaništvo RS v Berlinu (Nemčija)
Obdobje opravljanja prakse: od oktobra do decembra 2015

Za prakso v tujini sem se odločila, ker sem želela pridobiti nove izkušnje s področja prava ter dodatno poglobiti znanja nemškega jezika. Moje delovne naloge so vključevale vsakodnevno srečevanje z mednarodnim pravom, opravljanje konzularnih nalog, intenzivno spremljanje begunske krize ter nemške azilne zakonodaje in morebitnih sprememb, spremljanje dogajanja v Nemčiji in po svetu ter pisanje povzetkov, pomoč pri organizaciji dogodkov. Opravljanje prakse bi vsekakor priporočila drugim študentom. Delo na veleposlaništvu mi je dalo širok vpogled v aktualno dogajanje po svetu, naučila sem se ogromno stvari v zvezi z mednarodnim pravom in mednarodnimi odnosi.

PETRA ZVRŽINA (petraz@icloud.com)

Organizacija, kjer je potekala Erasmus praksa: The People for Change Foundation, Malta
Obdobje opravljanja prakse: od julija do septembra (skupno: 2 meseca)

Na prakso na Malto sem odšla, ker sem želela pridobiti praktične izkušnje, predvsem mednarodne. Večinoma sem raziskovala različna vprašanja s področja migracij in pisala poročila, delala sem osem ur na dan, moje delo pa sta nadzirala mentor in direktor organizacije. Praksa v tujini ti da nova znanja, razširi obzorja in pomaga pri nadaljnji karierni usmeritvi; predvsem pa izboljšaš znanje tujega jezika in dobiš mednarodne prijatelje.


MARINA ŽAGAR (marina.zagar89@gmail.com)

Organizacija, kjer je potekala Erasmus praksa: Mednarodno kazensko sodišče – ICC (Haag, Nizozemska)
Obdobje opravljanja prakse: od oktobra 2015 do aprila 2016

Glavni razlog za odhod na prakso je nedvomno ugled institucije: Mednarodno kazensko sodišče je zame osebno vrh pravniškega poklica in kariere, saj sem kot doktorska študentka in raziskovalka zelo navdušena nad mednarodnim kazenskim pravom. Delala sem za t. i. Prosecution Division v Uradu tožilca. Gre za zelo dinamično delo, pogosto se dela od 9. do 21. ure, ali  celo dlje. Naloge so bile različne: od priprave transkriptov prič do sodelovanja na obravnavi, kjer lahko iz prve roke slišiš in sodeluješ v t.i. cross-examination postopkih. To izgleda podobno kot v ameriških filmih; dejstvo, da gre za obravnavo mednarodnih zločinov, še bolj prispeva k dramatičnosti samega dela. Seveda priporočam Erasmus prakso tudi drugim študentom. Menim, da so izkušnje iz tujine danes pomembna referenca.

Kontakt Univerza v Ljubljani
Pravna fakulteta

Poljanski nasip 2,
1000 Ljubljana
01 / 42 03 100 01 / 42 03 115