Hugo Sinzheimer Moot Court Competition iz evropskega delovnega prava

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani je na podlagi vabila v 2023 prvič sodelovala kot predstavnica ekipe iz Slovenije na edinem mednarodnem tekmovanju simulacije pravnih postopkov iz evropskega delovnega prava, natančneje na Hugo Sinzheimer Moot Court Competition. Letošnje tekmovanje je potekalo v drugem, poletnem semestru, kjer so študenti morali od začetka februarja do 1. maja pripraviti dva daljša pisna memoranduma za tožnika in toženca, nato pa je (2023 v Budimpešti) od 15. do 17. junija 2023 potekal ustni del tekmovanja.

Letošnji primer se je nanašal na naslednje teme: a) odškodninska odgovornost, b) varnost in zdravje pri delu, c) sodelovanje delavcev pri upravljanju, in č) robotizacijo. Slovenska ekipa je izmed 12 držav (poleg Slovenije še Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Francija, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Poljska, in Portugalska) pripravila enega od najboljših 4 pisnih memorandumov ter bila nosilec četrtfinalne skupine (skupine treh držav še s Finsko in Dansko). 

Po zmagi v četrtfinalu preko pisnega in ustnega dela, se je ekipa iz Slovenije pomerila z gostujočo ekipo iz Madžarske. Na žalost je bila ekipa iz Madžarske za malenkost boljša, zaradi česar je Slovenija sklepno dosegla končno 3. mesto. To je glede na prvo udeležbo na tem tekmovanju odličen dosežek, za katerega upamo, da bo dosežen ali presežen tudi v prihajajočih izvedbah.

Ekipo iz Slovenije so sestavljali naslednji študenti Pravne fakultete Univerze v Ljubljani: Sara Skrt (4. letnik), Eva Cerar (3. letnik), Anka Uršič (2. letnik), Mark Savinšek (2. letnik). Ekipa je delovala pod mentorstvom as. dr. Primož Rataja z nekoliko pomoči tudi s strani prof. dr. Luke Tičarja. Posebej bi se ekipa želela zahvaliti tudi as. Filipu Douganu, as. Tadeji Urbas in Tjaši Kalin, ki so pripomogli k izboljšanju ustnega nastopa v času priprav.

Kontakt Univerza v Ljubljani
Pravna fakulteta

Poljanski nasip 2,
1000 Ljubljana
01 / 42 03 100 01 / 42 03 115