PAX Moot Court Competition

Tekmovanje na področju mednarodnega zasebnega prava

Področje prava:
Mednarodno zasebno pravo, vsako leto pa se primer dotakne tudi druge problematike (okolje, človekove pravice, digitalno pravo). 

Velikost tekmovanja:
Ekipe prihajajo večinoma iz držav članic EU, nekatere pa tudi iz drugod po svetu (npr. Singapur, ZDA). 

Kraj in čas:
Priprave potekajo od decembra, do konca aprila.

Začnejo se z objavo primera (predvidoma objavljen v decembru ali januarju), temu sledi priprava pisnih memorandumov (do konca marca), nato pa še ustni del tekmovanja (konec aprila). 

Sestava ekipe:
Tekmovanja se lahko udeleži ekipa 3-4 študentov, ki v simuliranem postopku nastopajo kot odvetniki. Na podlagi fiktivnega primera je njihova naloga, da za tožečo in za toženo stranko pripravijo pisna memoranduma, v katerih se opredelijo do konkretnih pravnih vprašanj s področja mednarodnega zasebnega prava. Svoje stranke pa nato zastopajo še na ustnem delu tekmovanja. 

Pogoji za sodelovanje:
Obvezni: -  odlično obvladanje angleškega jezika; -  peti letnik študija v študijskem letu tekmovanja (mogoče so izjeme); -  zanimanje za mednarodno zasebno pravo.

Zaželeni: -  čim boljše poznavanje osnov mednarodnega zasebnega prava; -  sposobnost nastopanja (v angleščini), kreativnega mišljenja in logičnega sklepanja; -  sposobnost za delo v skupini.

Mentor:
As. Filip Dougan. 

Kontaktna oseba:
As. Filip Dougan, email:  filip.dougan@pf.uni-lj.si 

Historiat udeležbe ekip na tekmovanju:
Ekipa naše fakultete se je tega tekmovanja prvič udeležila v študijskem letu 2019-2020 in se na njem odlično odrezala. Študenti Tamara Mihajlović, Urša Pirc in Matevž Seljak so le za las zgrešili uvrstitev v polfinale (najboljše 4 ekipe), njihov pisni memorandum pa je dosegel 3. mesto. 

Maja 2023 je ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani že drugič zapored zmagala na tekmovanju PAX Moot Court, ki je potekalo med 3. in 5. majem v Antwerpnu. Ekipo so sestavljali študenti Matej IgličarKaja Leban in Vid Lobnik, na tekmovanje pa so se pripravljali pod vodstvom nekdanjih tekmovalk Urše Pirc in Tjaše Kalin ter pod mentorstvom as. Filipa Dougana.

Poleg skupne zmage je član ekipe Matej Igličar izmed več kot 100 študentov osvojil tudi nagrado za najboljšega govorca (Best Oralist), Vid Lobnik pa je med govorci osvojil odlično 4. mesto.

Ekipa se je v prvih dveh dneh ustnega dela tekmovanja (Preliminary Rounds) pomerila z ekipami z Univerze v Antwerpnu, Univerze v Groningenu, Univerze v Milanu in Singapore National University.

Tekmovalci, ki so dvakrat nastopili kot zastopniki tožnika (Matej Igličar in Kaja Leban) ter dvakrat kot zastopniki tožencev (Vid Lobnik in Kaja Leban), so štirikrat premagali nasprotnike in se tako uvrstili v nadaljevanje tekmovanja. Z odličnimi nastopi so nadaljevali tudi v petek, ko so v polfinalu premagali še ekipo Univerze v Maastrichtu in nato v finalu suvereno slavili proti ekipi z Univerze na Dunaju.

Ustni del tekmovanja je 2023 gostila Univerza v Antwerpnu, na tekmovanju pa je sodelovalo 38 ekip iz Evrope in Azije in Afrike.

Zunanje povezave:
Več informacij lahko najdete na spletni strani tekmovanja: paxmoot.eu.

PAX Moot Court - predstavitev

Kontakt Univerza v Ljubljani
Pravna fakulteta

Poljanski nasip 2,
1000 Ljubljana
01 / 42 03 100 01 / 42 03 115