SLAM Sports Law Arbitration Moot

Tekmovanje na področju športne arbitraže. 

Splošno o tekmovanju:
Gre za moot court tekmovanje novejšega datuma, ki je nastalo v sodelovanju med zavodom Sport Lex iz Ljubljane in Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani. V letu 2021 je tekmovanje prevzela ena največjih organizacij na področju športnega prava, LawInSport. 

Cilj tekmovanja je spodbujanje študentov k širjenju znanja in pridobivanju izkušenj na področju prava v športu.

Obseg tekmovanja:

Na tekmovanje se lahko prijavijo ekipe iz celega sveta, sestavljene iz dveh študentk ali študentov prava. Šestnajst ekip z najboljšimi memorandumi se uvrsti na ustni del tekmovanja. Polfinalni in finalni ustni nastopi potekajo v živo na sedežu CAS v Lozani. Na polfinalni in finalni del tekmovanja se študentke in študenti pripravljajo na podlagi novega hipotetičnega primera.

Kraj in čas:

Priprave potekajo od septembra do konca marca oziroma aprila.
  • Razglasitev primera: začetek meseca septembra.
  • Oddaja pisnih memorandumov: začetek meseca decembra.
  • Ustni zagovori: od začetka februarja do sredine aprila.

Sestava ekipe:
Vsaka ekipa je sestavljena iz 2 študentk oziroma študentov, ki v vlogi odvetnika zastopata stranki hipotetičnega primera pred CAS-om (Court of Arbitration for Sport).

Pogoji za sodelovanje:

  • Vse stopnje tekmovanja se odvijajo v angleškem jeziku, zato je predpogoj odlično znanje angleščine.
  • Vsi člani ekipe morajo imeti obvezno status študenta za celotno leto tekmovanja.
  • Zaželeno je poznavanja tematike prava v športu.
  • Pomembna je sposobnost sodelovanja in delanja v skupini.

Kontaktna oseba:
Mentorja: dr. Dušan Mitrović, LL.M. (Berlin) in as. Marjan Kos.
Coachinja: Tjaša Slatič.

Rok za prijavo:
Predvidoma konec meseca avgusta (predhodno bo objavljen razpis).

Historiat udeležbe ekip na tekmovanju
V prvi izvedbi tekmovanja v študijskem letu 2019/20 se je ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, v zasedbi Lana Avsenik Žibrat, Marija Šilc in Rok Poklukar, odlično odrezala na pisnem delu in se uvrstila v polfinale.

V drugi izvedbi tekmovanja v študijskem letu 2020/21 je ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani v zasedbi študentk Katarina Grad, April Koren in Tjaša Slatič na tekmovanju dosegla 1. mesto. Na ustnem delu, ki je potekal prek spleta, so tekmovalke najprej premagale ekipo Pravne fakultete Univerze v Beogradu, v finalu pa ekipo Pravne fakultete Univerze v Zagrebu, ki je bila v drugem polfinalu boljša od Beloruske državne univerze.

V študijskem letu 2021/22 se je ekipa naše fakultete, ki sta jo sestavljala Simon Jančar in Nadja Strle, v konkurenci 70 ekip z vsega sveta na podlagi pisnih izdelkov uvrstila v četrtfinale tekmovanja, torej med najboljših 8 ekip. V četrtfinalu je morala po tesnem izidu premoč priznati ekipi CIty University (London, UK). Ekipo sta na tekmovanje pripravljala dr. Dušan Mitrovič in Tjaša Slatič.

V študijskem letu 2022/23 je ekipa v sestavi Eva Logar in Ema Purkart ponovno dosegla izstopajoč rezultat. Tekmovalki sta se po odlično pripravljenih pisnih memorandumih uvrstili na ustni del tekmovanja, kjer sta se odrezali izjemno iz si priborili uvrstitev med najboljše 4 ekipe in s tem nastop na finalnem delu tekmovanja na sedežu CAS v Lozani. V konkurenci ekip Univerze v Gentu (Belgija), O.P. Jindal Global University (Indija) in Singapore University of Social Sciences (Singapur) sta tekmovalki sicer izgubili polfinalni dvoboj, a na koncu z uvrstitvijo med 4 najboljše ekipe izmed 50 ekip iz 20 različnih držav dosegli izjemen rezultat.

V študijskem letu 2023/24 je ekipa v sestavi Lea Zahrastnik in Tina Lihteneker ponovno dosegla odličen rezultat. Tekmovalki sta se po izvrstno pripravljenih pisnih memorandumih uvrstili na ustni del tekmovanja, kjer sta si priborili uvrstitev med najboljših 8 ekip in s tem nastop na finalnem delu tekmovanja na sedežu CAS v Lozani. V konkurenci ekip Univerze v Gentu (Belgija), O.P. Jindal Global University (Indija), University of Chicago (ZDA), UCLA School of Law (ZDA), University of Essex (UK), Australian National University (Avstralija) in University of Law (UK) sta tekmovalki z uvrstitvijo med 4 najboljše ekipe izmed 50 ekip iz 20 različnih držav dosegli izjemen rezultat.

Zunanje povezave: Dodatne informacije o tekmovanju so dostopne na: https://www.lawinsport.com/sports-law-events/sports-law-arbitration-moot-slam.
Kontakt Univerza v Ljubljani
Pravna fakulteta

Poljanski nasip 2,
1000 Ljubljana
01 / 42 03 100 01 / 42 03 115