Pevski zbor PEGIUS

Pevski zbor PEGIUS, ki deluje na Pravni fakulteti v Ljubljani, je mešani pevski zbor, ki nosi ime po prvem slovenskem pravniku Martinu Pegiusu. Začel je delovati v študijskem letu 2006/2007, na pobudo Študentske organizacije Pravne fakultete v Ljubljani. V njem smo se zbrali pevsko navdušeni študentje prava, ki smo poskrbeli, da se je zbor obdržal in je zdaj nepogrešljiv del programa podelitev diplom in drugih dogodkov na Pravni fakulteti. V nekaj letih svojega delovanja je Pegius tako prerasel v tradicionalno obliko kulturnega udejstvovanja študentov na Pravni fakulteti, pridružili pa so se mu tudi študentje in diplomanti drugih področij. 

V zboru je trenutno okoli 25 pevk in pevcev, ki se od oktobra do maja srečujemo na vajah vsako sredo ob 18. uri v rdeči predavalnici ali v enem izmed seminarjev Pravne fakultete. Sezono zaključimo s tradicionalnim letnim koncertom na Pravni fakulteti v Ljubljani. 

Pevski zbor je bil ustanovljen z namenom glasbenega ustvarjanja ter druženja, odprtih rok pa sprejme vsakogar, ki si želi lepega petja v dobri družbi, zanimivega in raznolikega glasbenega programa, prijetnega vzdušja in mladostne, prijateljske energije, ki jo zbor izžareva tudi na odru. 

Pegius pa se ne srečuje le na vajah in nastopih. V okviru pevskega zbora se odvijajo tudi različne družabne aktivnosti, kot so pikniki, izleti, pohodi, druženja po vajah in pa seveda intenzivni pevski vikendi, ki jih je vsako leto več. 

Prva pesem, ki se jo je naučil Pegius ob svojem nastanku, je skladba "Toda rože dišijo" (glasba: Gilbert Becaud, slovensko besedilo: Jože Humer), ki jo je za mešani zbor priredil prvi zborovodja Pegiusa Miro Kokol. Dve leti kasneje je umetniško vodstvo zbora prevzela dirigentka Tadeja Lapajne, v študijskem letu 2010/2011 pa jo je nadomestila oboistka in dirigentka Ana Leban, ki je zbor vodila vse do svojega odhoda v tujino v letu 2015. Oktobra 2015 je zbor prevzela študentka prava in dirigentka Lucija Cep, ki skrbi za Pegiusovo uglašenost. 

V študijskem letu 2010/2011 se je zbor tudi prvič predstavil na Reviji študentskih pevskih zborov v Slovenski filharmoniji, leto kasneje pa tudi na Reviji ljubljanskih pevskih zborov. Poleg tega je Pegius v preteklih letih nastopil na več pomembnih kulturnih dogodkih, med drugim tudi na slavnostni akademiji ob 90. obletnici Pravne fakultete v Ljubljani ter slavnostni akademiji ob 40. obletnici Slovenskega sodniškega društva. 

Pegius vabi k sodelovanju nove pevke in pevce. 

Lepo vabljeni! 

»Kdor poje, zlô ne misli.« 

Več informacij: 

El. naslov: irena.kordez@pf.uni-lj.si

Tel. št.: 01 / 42 - 03 - 236

Pevski zbor PEGIUS najdete tudi na FACEBOOK-u:

http://www.facebook.com/pz.pegius?ref=ts#!/pz.pegius


Galerija