Študijska ekskurzija študentov ljubljanskega prava v ZDA 2017

Od 17. marca do 2. aprila 2017 je v okviru predmeta Bančništvo, zavarovalništvo in finančni trgi potekala že tradicionalna dvotedenska strokovna ekskurzija v Združene države Amerike, katere se nas je udeležilo 28 študentov drugega, tretjega in četrtega letnika ter magistrskega študija pod vodstvom in skrbno organizacijo prof. dr. Janeza Kranjca in prof. dr. Franja Štiblarja. Z obiskom institucij, o katerih smo do sedaj lahko samo brali, predvsem pa s srečanji z ljudmi na odgovornih položajih ter pogovor z njimi, so obogatili in poglobili naše dosedanje znanje ter nam dali neprecenljivo širino v razumevanju prava in sorodnih področij.

 Ekskurzija se je začela v New Yorku, kjer je za odličen uradni program poskrbel prof. dr. Kranjc. Prvi dan smo obiskali Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri OZN, kjer nas je prijazno sprejela pravna svetovalka Petra Langerholc in nam predstavila nalogo našega stalnega predstavništva pri OZN. Našemu pogovoru se je pridružil tudi veleposlanik g. Andrej Logar, s katerim smo poklepetali o izzivih, s katerimi se srečuje Slovenija v OZN. Pot smo nadaljevali na Delegacijo Evropske unije pri OZN, kjer smo se srečali in pogovarjali o vlogi EU v OZ z vodjo pravnega oddelka, g. Ericom Chaboureaujem. V sami Organizaciji združenih narodov smo se srečali z generalnim podsekretarjem, g. Miguelom de Serpa Soaresom, svoje delo pa so nam predstavili zaposleni v Splošnem pravnem oddelku, Oddelku za kodifikacijo in Oddelku za vprašanja oceanov in pravo morja OZN. Pogovarjali pa so se tudi z go. Catherine Boucher, pravno svetovalko na Stalnem predstavništvu Kanade pri OZN. Aljoša Krdžić, naš nekdanji študent, pa nam je povedal, kako izgleda magistrski študij na NYU in kakšna je njegova izkušnja, izkoristili pa smo tudi nekaj trenutkov za druženje z njim v naslednjih dneh. Drugi dan nas je sprejel kazenski sodnik s sodišča New York State Supreme Court, g. Mark Dwyer, ogledali pa smo si tudi delček kazenske obravnave. Na New York City Bar Association nas je prijazno sprejel sodnik g. Frank LaBuda. Tretji dan smo se odpravili na predavanje na New York University pod taktirko predavatelja prof. Josepha H. H. Weilerja, ki je že stalni in priljubljen gost na naši fakulteti in nas bo prihodnje leto zopet počastil s svojim obiskom. V prostore odvetniške pisarne Seward&Kissel, njihovo bogato knjižnico in na pogovor ob piškotih nas je sprejel odvetnik g. Evan Preponis. Naslednji dan smo odšli na prijeten pogovor k sodniku Robertu Levyju na zvezno sodišče Eastern District Court of New York, popoldne pa na prizivno sodišče Supreme Court, Appellate Division, kjer smo si lahko ogledali, kako potekajo obravnave v pritožbenih postopkih, pogovarjali pa smo se tudi s sodnico Helen E. Friedman. Obiskali smo tudi slovensko cerkev Sv. Cirila na Manhattnu, kjer nas je sprejel pater Krizolog Cimerman. Tam nam je odvetnik Robert Harley priredil krajše predavanje. Njemu dolgujemo tudi posebno zahvalo, saj je z nami preživel dobršen del ekskurzije in nam omogočil obisk vseh navedenih sodišč in obravnav, obenem pa nam je bil vedno na voljo za dodatna pojasnila in vprašanja. Temu je sledil družabni večer. Zadnji dan uradnega programa v New Yorku smo zaključili na civilni obravnavi v izjemno zanimivi medicinski zadevi na Supreme court, Civil branch, New York County.

V nedeljo smo se odpravili v Washington, ustavili pa smo se še v Filadelfiji, zibelki ameriške ustave, kjer smo si ogledali zvonec, za katerega se domneva, da naj bi z njim pozvonili po razglasitvi ameriške ustave.

 Prvi dan drugega dela ekskurzije smo obiskali slovensko ambasado v Washingtonu, kjer nas je sprejela Tjaša Tanko, kateri se zahvaljujemo za ves trud in pomoč pri sestavi uradnega programa. Najprej smo se z vsemi uslužbenci ambasade pogovarjali o njihovih nalogah in aktualnih temah, potem pa nam je svoj čas namenil tudi veleposlanik dr. Božo Cerar, s katerim smo se lahko pogovorili o pomenu dobrih diplomatskih odnosov med obema državama ter o njegovem zaključku mandata veleposlanika in odhodu v pokoj. Naslednji dan smo obiskali kongresno knjižnico. Tam nas je sprejel vodja pravnega oddelka, g. Peter L. Roudik in nas seznanil z možnostmi uporabe tamkajšnje literature. Popoldne smo se odpravili v Pentagon, kjer nas je član častne garde popeljal skozi poslopje, nam postregel z zanimivostmi institucije in odgovarjal na naša radovedna vprašanja. Tam smo si ogledali tudi spomenik žrtvam terorističnega napada 11. 9. 2001 na Pentagon. Tretji dan smo obiskali ameriško zunanje ministrstvo oz. State Department, kjer smo se pogovarjali s tamkajšnjimi strokovnjaki o odnosih med Slovenijo in ZDA skozi zgodovino. Četrti dan smo se zjutraj odpravili na obisk k ameriški senatorki, ge. Amy Klobuchar, s katero nas družita dve stvari – slovenske korenine in pravni poklic. Zaradi njenih obveznosti smo uspeli z njo zgolj na kratko, vendar pa prav prijetno poklepetati. Kasneje smo obiskali tudi sam ameriški kongres in si ogledali senat in predstavniški dom. Popoldne smo se opravili na Georgetown University, kjer nas je sprejela prof. Urška Velikonja, ki tam sedaj poučuje gospodarskopravne predmete. Skupaj še s slovenskima magistrskima študentkama so nas popeljali po prostorih pravne fakultete in nam predstavili tamkajšnji študij in njegove prednosti. Zadnji dan uradnega programa smo si ogledali vrhovno sodišče ZDA oz. U.S. Supreme Court, spoznali njegovo zgodovino in delovanje, predvsem pa moč in pomen te institucije. Za zaključek izjemnega washingtonskega programa, ki ga je skrbno pripravil prof. dr. Štiblar, pa smo obiskali Svetovno banko in Mednarodni denarni sklad, kjer sta nas je sprejela g. Borut Repanšek, svetovalec izvršnemu direktorju IMF, in Urška Zrinski, specialistka v javnem sektorju Svetovne banke, kasneje pa nam se je pridružil tudi g. Nikolay Gueorguiev, vodja delegacije za Slovenijo pri IMF. Tam smo v dobrih treh urah spoznali, s kakšnimi nalogami se soočajo, kako nastajajo odločitve, kakšno je glavno gonilo in kakšen je položaj Slovenije v obeh institucijah.

Študentje smo z ekskurzijo izjemno zadovoljni in hvaležni, da smo lahko bili njen del, saj smo lahko svoje dosedanje znanje, ki smo ga pridobili na fakulteti, poglobili in ga razširili, obenem pa smo lahko sodelovali tudi pri sami organizaciji ekskurzije, ki se je začela že oktobra lani. Vsak od nas je imel svojo nalogo, s katero smo doprinesli k celotni podobi ekskurzije, s tedenskimi srečanji in predavanji pa smo se tudi intenzivno pripravljali na obisk navedenih institucij in se seznanjali z njihovim delom.

Iskreno se zahvaljujemo profesorjema in osebju Pravne fakultete, ki nam je bilo v veliko pomoč pri organizaciji in izvedbi.

Veliko zahvalo pa dolgujemo tudi vsem našim sponzorjem in donatorjem, ki so nam omogočili to izjemno izkušnjo in nas finančno podprli pri izvedbi ekskurzije.


Sponzorji in donatorji ekskurzije v ZDA
S senatorko Amy Klobuchar v Dirksen Senat Office Building