Vabilo na debato o izzivih evropske okoljske politike


Francoski inštitut v Sloveniji vabi študente k udeležbi na debati z naslovom: »Challenges for the European environmental policy: priorities of the Slovenian and French Council of the EU presidencies«, ki bo potekala v torek, 18. maja 2021, od 17.00 do 18.30 preko platforme Zoom, prenos v živo pa bo tudi preko Facebooka.
Pogovori in debata s publiko bodo potekali v angleščini. Vprašanja boste lahko postavili v francoščini ali v slovenščini


Leto 2020 je bilo poleg leta 2016 eno izmed najtoplejših let, kar smo jih doslej zabeležili v Evropi. Posledice podnebnih sprememb je moč čutiti po vsej celini, protestov za zaščito okolja pa se udeležuje čedalje večje število ljudi.

Angleška beseda »resilience« postaja ključna beseda, ko je govora o upravljanju s temi prelomi v gospodarskih in družbenih sistemih več kot eno leto po začetku pandemije, ki je temeljito pretresla naše načine potrošnje, komunikacije in sobivanja.

Ob ponovni vključenosti Združenih držav Amerike na področju podnebja in rastočem vplivu drugih sil pri vprašanjih na to temo se Evropsko unijo vedno bolj izpostavlja kot primerno raven javnega ukrepanja. Katere bodo torej prioritete dveh zaporednih predsedovanj Svetu Evropske unije, in sicer slovenskega in francoskega? Kako si bosta omenjeni državi na pragu šeste obletnice Pariškega sporazuma spoprijeli z okoljskimi izzivi, s katerimi se trenutno sooča evropska celina? Kako premagovati oziroma upoštevati aktualne institucionalne ovire pri izvedbi učinkovite okoljske politike?

Govorca:
  • Mathieu Gicquel, francosko Ministrstvo za ekološko tranzicijo, svetovalec pri slovenskem Ministrstvu za okolje in prostor
  • Miha Movrin, Služba za EU koordinacijo in mednarodne zadeve pri slovenskem Ministrstvu za okolje in prostor
Moderatorka:
  • Jerneja Starič, študentka Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, članica Skupine prijateljstva in solidarnosti s Francijo (SPiS Francija)

Dogodek organizirata Skupina prijateljstva in sodelovanja s Francijo (SPiS Francija) slovenskega društva za mednarodne odnose Globallis in Francoski inštitut v Sloveniji.