11. MUNLawS Model United Nations konferenca na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani

Med 1. in 3. decembrom 2023 je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani (PF UL) potekala 11. mednarodna Model United Nations konferenca – MUNLawS. Konferenca je potekala v organizaciji ekipe študentov, ki jo je vodil Rok Šarić, pod mentorstvom prof. dr. Vasilke Sancin, predstojnice Katedre za mednarodno pravo na PF UL.

Dogodek se je začel z otvoritveno slovesnostjo, na kateri je udeležence uvodoma nagovorila mag. Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora Republike Slovenije (sporočilo za javnost DZ RS tukaj). Sledila sta nagovora prof. dr. Vasilka Sancin, predsednica organizacisjkega odbora konference MUNLawS, prof. Emmanuel Decaux, predsednik Sodišča za spravo in arbitražo (OVSE) ter gospod Paul King iz Oddelka za javno diplomacijo NATO.

Sledila je okrogla miza pod naslovom “Lessons from the past, actions for the future”, na katerem so sodelovali gospod Jaume Duch Guillot, tiskovni predstavnik in generalni direktor Direktorata Evropskega parlamenta za komuniciranje, prof. dr. Vasilka Sancin in gospod Adrijan Bakič. Okroglo mizo je vodila Maja Kalin. Okroglo mizo, ki je bila v živo prenašana preko kanalov RTVSLO in MMC (na voljo tukaj) je z organizacijsko ekipo MUNLawS soorganizirala Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Na koncu je konferenco naslovil še generalni sekretar Rok Šarić.

Otvoritvene slovesnosti so se udeležili tudi veleposlaniki in predstavniki naslednjih držav: Poljske, Nizozemske, Grčije, Španije, Bolgarije, Nemčije in Češke, prav tako pa tudi njena ekscelena Blanka Jamnišek iz Ministrstva za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije, gospod Matija Urankar iz odvetniške pisarne Senica, gospod Andrej Razdrih iz Odvetniške zbornice Slovenije in gospa Nataša Pipan Nahtigal iz odvetniške pisarne Šelih in parterji.

Po otvoritvenih dogodkih so bili delegati razporejeni v 10 odborov: Varnostni svet OZN (v izvedbah za univerzitetne študente in gimnazijce), Severnoatlantski svet (v izvedbah za univerzitetne študente in gimnazijce), Svet OZN za človekove pravice (v izvedbah za univerzitetne študente in gimnazijce), Odbor Evropskega parlamenta za zunanje zadeve, Sodišče za spravo in arbitražo v okviru OVSE ter Meddržavno sodišče.

Konferenca je potekala v angleškem jeziku, delegati na univerzitetnem in gimnazijskem nivoju pa so med drugim razpravljali o grožnjah nedržavnih akterjev, situaciji na Korejskem polotoku, Iranski krizi, vplivu sankcij na človekove pravice, možnosti širitve NATA na vzhod, grožnjah bioterorizma, Kubanski krizi, odnosu med EU in NATOm ter reformi Dublinskega sistema. Sodna odbora sta razpravljala o izzivih uporabe umetne inteligence (OVSE) ter o izkoriščanju globokomorskega dna (Meddržavno sodišče).

Na konferenci je sodelovalo 270 delegatov in predsedujočih odborom, kar je do sedaj največ. Najboljša delegacija na gimnazijskem nivoju je bila delegacija Milostone Institution for Advanced Academics iz Budimpešte, na univerzitetnem pa delegacija ILERI iz Pariza.

Organizacijski odbor 11. mednarodne konference MUNLawS so sestavljali: prof. dr. Vasilka Sancin (predsednica), Rok Šarić (generalni sekretar), Metka Vodušek (namestnica generalnega sekretarja), Marta Lipovec (namestnica generalnega sekretarja), as. Anže Mediževec (koordinator), Maja Kalin, Benjamin Nahtigal in Štefan Grašič. Organizacijo je finančno podprl Oddelek za javno diplomacijo NATO (NATO Public Diplomacy Division), Odvetniška zbornica Slovenije, Odvetniška pisarna Senica, Odvetniška pisarna Šelih & partnerji ter Turizem Ljubljana.