15. aprila smo praznovali Dan fakultete

V sredo, 15. aprila 2015, je v rdeči predavalnici Pravne fakultete v Ljubljani potekala slovesnost ob Dnevu fakultete.

Dekan prof. dr. Miha Juhart je v uvodnem nagovoru pozdravil prisotne študente, zaposlene in druge ugledne goste ter izpostavil nekaj uspehov, ki jih je fakulteta zabeležila v zadnjem obdobju. Na kratko je orisal izzive, ki so pred fakulteto ob njeni 95. obletnici. Fakulteta si prizadeva za reformo študijskega programa s ciljem po enovitem magistrskem študiju prava in za tesnejše povezovanje s posameznimi pravosodnimi institucijami.

Osrednji govornik na prireditvi je bil prof. dr. Miro Cerar, predsednik Vlade Republike Slovenije, nekdanji dolgoletni profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani. Govoril je o vlogi prava in pravnikov v družbi ter med drugim poudaril pomembnost odgovornosti in strokovne etike pri opravljanju pravniškega poklica. Dotaknil se je tudi odnosa med pravom in politiko ter ob koncu poudaril, da si morajo tako pravniki kot politiki prizadevati za čim višjo pravno kulturo in omiko. Vodstvo fakultete je tudi letos na Dan fakultete najuspešnejšim študentom in diplomantom podelilo priznanja in pohvale za njihove študijske in obštudijske dosežke.

Zlate listine za izjemen študijski uspeh
Zlate listine za izjemen študijski uspeh so podeljene študentom, ki končajo študij s povprečno oceno 9,01 ali več in opravijo zadnji izpit v obdobju med 1. aprilom preteklega leta in 31. marcem leta, v katerem se listina podeljuje. Pri izračunu povprečne ocene so upoštevane vse pozitivne in negativne ocene. Letošnji prejemniki zlate listine so Sara Makovec, Jure Globočnik in Tjaša Geč.

Priznanja za vrhunske diplomske naloge
Na podlagi predlogov mentorjev za izrazito kakovostno diplomsko nalogo so prejeli priznanja za vrhunsko diplomsko nalogo Sara Krajc, Mateja Ščuka, Pia Ravter in Ida Štembergar.

Priznanja za odmevne dosežke na področju obštudijskih dejavnosti
Tudi letos je fakulteta podelila priznanja in pohvale za odmevne dosežke na področju obštudijskih dejavnosti. Že nekaj let študenti Pravne fakultete sodelujejo na mednarodnih tekmovanjih, kjer dosegajo vidne rezultate.

VIII. Regionalno Moot Court tekmovanje iz poznavanja Evropske konvencije o človekovih pravicah
Ekipa Pravne fakultete je osvojila končno 4. mesto (polfinale) in imela drugi najboljši memorandum za pritožnika in državo.

Ekipa: Sandra Bertoncelj, Nina Krajnc, Neža Kranjc, Maja Kreča, Jaka Kukavica, Luka Milanović, Matija Urankar.
Trener ekipe: Marjan Kos.

Mentor: prof. dr. Saša Zagorc. 

Tekmovanje Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition 2014
Ekipa Pravne fakultete je na največjem mednarodnem tekmovanju s področja mednarodnega prava 2014 Philip C. Jessup dosegla izjemno 5. mesto na svetu, med 123 ekipami, ki so se uvrstile na finalni tekmovalni del v Washingtonu, oziroma med skupno več kot 600 ekipami iz vsega sveta, ki so se udeležile tekmovanja.

Ekipa: Peter Golob, Mateja Ščuka in Ana Vran.

Mentorica: doc. dr. Vasilka Sancin, ob dragoceni pomoči as. mag. Maše Kovič Dine in nekdanjih tekmovalcev – študentov Pravne fakultete.

Tekmovanje 6th Nelson Mandela World Human Rights Moot Court Competition 2014
Ekipa Pravne fakultete, ki se je lani prvič udeležila tega svetovnega tekmovanja s področja človekovih pravih, se je med skupno 75 ekipami z vsega sveta uvrstila v finalni del 13 najboljših ekip in na koncu v Ženevi osvojila skupno 9. mesto.

Ekipa: Katarina Emeršič in Matic Burkeljc.

Mentorica: doc. dr. Vasilka Sancin. 

Tekmovanje WIMUN 2014
Ekipa Pravne fakultete je na mednarodnem tekmovanju simulacije postopkov Združenih narodov (WIMUN) v organizaciji Svetovne zveze društev Združenih narodov v Rimu osvojila skupno prvo mesto in prejela nagrado za Best Delegation, na tekmovanju pa je sodelovalo več kot 400 delegatov iz več kot 50 držav.

Ekipa: Katarina Emeršič, Peter Golob, Nika Pečevnik, Mateja Ščuka, Gal Šumak Pečenko, Lana Voinov, Ana Vran in Brina Žitnik.

Mentorici: doc. dr. Vasilka Sancin in as. mag. Maša Kovič Dine. 

Tekmovanje MUNTR 2015
Tekmovanje MUNTR 2015 je potekalo v turški Antaliji, v konkurenci 650 delegatov pa je ekipa Pravne fakultete osvojila skupno prvo mesto in si tako prislužila prestižno nagrado Best Delegation Award.

Ekipa:Laura Berus, Jakob Cerovšek, Irma-Samantha Martinšek, Jan Marčič Maruško, Maks David Osojnik, Iva Ramuš Cvetkovič, David Sotošek, Iza Thaler, Domen Turšič, Gašper Vojevec in Brina Žitnik.

Mentorici: doc. dr. Vasilka Sancin in as. mag. Maša Kovič Dine. 

Tekmovanje CEEMC 2014
Ekipa Pravne fakultete je na tem tekmovanje iz poznavanja prava Evropske unije, ki ga vsako leto organizira Britanski center za angleške in evropske pravne študije pod pokroviteljstvom Univerze v Cambridgeu in Sodišča Evropske unije, v Varšavi dosegla ekipno 1. mesto in tudi 2. mesto v kategoriji najboljših pisnih izdelkov.

Ekipa: Sandra Koren, Daniela Mozetič, Žiga Urankar, Petra Zvržina.

Mentorica: doc. dr. Ana Vlahek.

Danieli Mozetič se podeli posebno priznanje Pravne fakultete za odmevne dosežke na področju obštudijskih dejavnosti, in sicer za doseženo individualno 1. mesto v kategoriji govornikov na tem tekmovanju.


Imenovani so bili še prejemniki pohval za nadpovprečne diplomske naloge in pohval za odmevne dosežke na področju obštudijskih dejavnosti, ki bodo prejemnikom podeljene na posebnem sprejemu.

Z glasbenimi vložki je prireditev popestril mladi baritonist z Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani Domen Križaj, ob spremljavi korepetitorja Tilna Bajca.

Po zaključnih besedah dekana se je slovesnost nadaljevala ob sproščenem pogovoru v preddverju predavalnic.