Ekipa PF na ELMC med osmimi najboljšimi na svetu!

Ekipa PF UL se je pretekli vikend udeležila enega od štirih regionalnih finalov mednarodnega tekmovanja iz poznavanja prava EU European Law Moot Court (ELMC). Na regionalna finala ELMC, ki so letos organizirana v Lundu, Bukarešti, Lille-u in Barceloni, se na podlagi dobro ocenjenih pisnih memorandumov za tožnika in toženca, ki ju pripravljajo od začetka septembra do konca novembra, vsako leto uvrsti le najboljših 48 ekip na svetu, zmagovalne ekipe vsakega od finalov pa se nato pomerijo še v Velikem finalu na Sodišču EU v Luksemburgu.

Naši študentje so se v Bukarešti na podlagi odličnih nastopov v vlogi tožnika, toženca in agenta Evropske komisije najprej uvrstili v polfinale, nato pa še v finale regionalnega finala, in zasedli končno 2. mesto regionalnega finala, kar je 5.–8. mesto na svetu

Na regionalnem finalu v Bukarešti so poleg naše nastopale ekipe sledečih univerz (v delu so navedene v angleščini/francoščini): Collège d'Europe, University of Torino, Leiden University, University of Edinburgh, Lund University, Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Université de Lille, Université Côte d'Azur, Université D’Angers, Univerza v Mariboru in School of Business, Economics and Law at the University of Gothenburg.

Ekipo PF UL so sestavljali odlični študentje Anej Ogrizek (absolvent B1), Tjaša Marinček (B2), Rok Škof (B2) in Hana Jerak (B2), ki so pod mentorstvom izr. prof., izr. prof. dr. Ane Vlahek in trenersko roko nekdanjih odličnih tekmovalcev PF UL na ELMC/CEEMC Walterja Maja Vidmarja (B2), Žane Lapajne (B2) in Mashe Korošec (B3) trdo, zavzeto in odgovorno delali vse od septembra lansko leto. Osrednje teme letošnjega ELMC primera so bile (ne)suspenzivnost pritožbe zoper nekatere sodbe Splošnega sodišča, vsebina in posledice aktov institucij EU z ekonomskimi omejevalnimi ukrepi zoper fizične in pravne osebe ter odgovornost lastnika plovila za okoljsko škodo. Postopek je simuliral postopek predhodnega odločanja na Sodišču EU.

Fotografije:
– fotografija 1 (foto: ELMC Society): finalni dvoboj (na levi študenta PF UL Tjaša Marinček in Rok Škof);
– fotografija 2 (foto: Žana Lapajne): z leve proti desni Tjaša Marinček, Rok Škof in Walter Maj Vidmar;
– fotografija 3 (foto: Žana Lapajne): v ospredju, z leve proti desni: Tjaša Marinček, Anej Ogrizek, Rok Škof in Hana Jerak; v ozadju stojijo William Valasidis (sodnik na Splošnem sodišču), Ion Gâlea (sodnik na Splošnem sodišču), Mirela Stancu (sodnica na Splošnem sodišču), Emma-Jean Hinchy, Tuulia Tanskanen in Anca Diaconu
– fotografija 4 (foto: Walter Maj Vidmar): Tjaša Marinček v pogovoru s sodniki. Poleg Tjaše od leve proti desni stojijo Santiago Soldevila Fragoso (nekdanji sodnik na Splošnem sodišču), Anca Diaconu, Tuulia Tanskanen, Ion Gâlea (sodnik na Splošnem sodišču) in Kristoffer Sällfors.