Ekipa Pravne fakultete se je letos prvič udeležila svetovnega tekmovanja s področja človekovih pravic Nelson Mandela World Human Rights Moot Court

Poročilo s tekmovanja 6th Nelson Mandela World Human Rights Moot Court Competition 2014

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, v sestavi Katarina Emeršič in Matic Burkeljc, pod mentorstvom doc. dr. Vasilke Sancin, se je letos prvič udeležila svetovnega tekmovanja s področja človekovih pravic Nelson Mandela World Human Rights Moot Court. Med skupno 75 ekipami s celega sveta, se je v finalni del uvrstilo 13 najboljših ekip, vključno z ekipo PF. Sodniki so končno zmago naklonili ekipi iz Univerze New South Wales v Avstraliji.

Tekmovanje pod okriljem Univerze v Pretoriji (Južnoafriška republika), Centra za človekove pravice Univerze v Pretoriji in Urada Visokega komisarja za človekove pravice Združenih narodov poteka od leta 2009, letos prvič s finalom v Ženevi. Gre za simulacijo sodnega postopka pred fiktivnim regionalnim sodiščem za človekove pravice in sestoji iz priprave pisnih memorandumov ter ustne predstavitve argumentov v obliki zagovora pred sodnim senatom. Letošnji tekmovalni primer je obsegal štiri sklope aktualnih vprašanj človekovih pravic: enakopravnost in vključitev žensk v mirovna pogajanja, nasilje nad ženskami, zagotovitev socialno-ekonomskih pravic notranje razseljenih oseb in beguncev ter prekomerna uporaba sile nad protestniki.

Rok za oddajo pisnih memorandumov, v katerih smo predstavili pisne argumente za vsako od strank, nevladno organizacijo kot tožnika in državo Kopjestan kot toženko, je potekel 1. septembra 2014. Na tekmovanju v Ženevi, ki se je odvijalo med 7. in 10. decembrom 2014, pa smo pred simuliranim sodiščem za človekove pravice, sestavljenim iz sodnikov – posameznikov, ki se ukvarjajo z mednarodnim pravom človekovih pravic, v angleškem ali francoskem jeziku ustno predstavljali argumente obeh hipotetičnih strank v sporu.

V obdobju 6 mesečnih priprav se tekmovalci sprva spoprimejo z natančno analizo primera in obsežnim raziskovanjem literature, ki zajema ne le obsežnejša doktrinarna dela, mednarodne pogodbe in odločitve mednarodnih organizacij, temveč tudi sodbe nacionalnih sodišč, Afriškega, Evropskega in Medameriškega sodišča za človekove pravice ter Meddržavnega sodišča v Haagu. Nato je treba na podlagi dejstev primera vse uporabne vire tudi ustrezno aplicirati na dejansko stanje. Pravna argumentacija poleg ustrezne organiziranosti, zahteva tudi skrben izbor najprepričljivejših pravnih argumentov, saj so pisni memorandumi omejeni na predpisano število besed. Tudi ustni nastopi zahtevajo strukturiranost in jasnost, odlično poznavanje angleške in francoske pravne terminologije, zlasti pa prepričljivost in sposobnost logičnega sklepanja ter širšo mednarodnopravno razgledanost, saj se morajo tekom ustne argumentacije tekmovalci odzivati na številna zahtevna vprašanja sodnikov, ki lahko tudi bistveno presegajo osrednja vprašanja tekmovalnega primera.

Vsaka ekipa je dvakrat zagovarjala tožečo in dvakrat toženo stranko v sporu. Ekipa PF se je soočila z ekipami iz Belorusije, Indonezije, Kenije in Švice. Po seštevku točk iz vseh štirih krogov smo osvojili končno 9. mesto, v veliki finale pa sta napredovali ekipi iz Kenije (Moi University) in Avstralije (University of New South Wales), kjer so člani sodnega senata, Jane Connors (Urad Visokega komisarja za človekove pravice ZN), Patricia O'Brien (bivša podsekretarka Združenih narodov za pravne zadeve), Fatsah Ouguergouz (sodnik in podpredsednik Afriškega sodišča za človekove pravice), Robert Roth (direktor Geneva Academy of International Humanitarian Law and Human Rights) ter Dikgang Moseneke (podpredsednik Ustavnega sodišča JAR), zmago naklonili ekipi iz Avstralije.

Udeležbo na tekmovanju so nam s finančno podporo omogočili: Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije, Krka, d. d., odvetniška pisarna Ulčar in partnerji, d. o. o., Šelih in partnerji, d.o.o.