Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani slavila tudi na mednarodnem tekmovanju International Criminal Court Moot Court Competition 2021

Med 6. in 27. junijem 2021 je v online izvedbi potekalo mednarodno tekmovanje iz poznavanja mednarodnega kazenskega prava International Criminal Court Moot Court Competition (ICCMCC), ki ga organizira Grotius Centre for International Legal Studies v sodelovanju z International Bar Association.

Ekipa PF UL v sestavi dodiplomskih študentk Kaje Deutschbauer in Tjaše Marušič ter podiplomskih študentov Tima Čebulja in Lucije Komelj, pod mentorstvom izr. prof. dr. Vasilke Sancin, je na tekmovanju izmed 95 ekip v prvem krogu osvojila odlično 3. mesto in se uvrstila v četrtfinale. Prejela je kar 4 nagrade, in sicer nagrado za najboljši memorandum v vlogi obrambe (Best Defense Counsel Memorial), nagrado za drugi najboljši memorandum v vlogi države (First Runner-up Best Government Memorial), nagrado za najboljšo ekipo iz neangleško govoreče države (Best Non-Native English Speaking Team) in nagrado za najboljšo ekipo iz države, ki je prvič sodelovala na tekmovanju (Best Newcomer Team).

Tekmovanje je zamišljeno kot simulacija postopka pred Mednarodnim kazenskim sodiščem. Sestavljen je iz dveh delov – pisnega in ustnega. Tekmovalci so sprva morali pripraviti tri pisne memorandume: vlogo obtoženca, tožilca in države, ki je bila v postopek povabljena, da se opredeli do zastavljenih vprašanj. Na ustnem delu tekmovalci nastopijo vsak s svojo vlogo – Kaja Deutschbauer na strani obtoženca, Tim Čebulj v vlogi tožilca in Tjaša Marušič kot zastopnica države. Za uvrstitev v četrtfinale mora vsaka ekipa uspešno opraviti šest nastopov, ki se vsak posebej točkuje.

Letošnji primer so sestavljala tri osrednja vprašanja, ki kot po navadi zajemajo aktualne probleme mednarodnega kazenskega prava. Prvo vprašanje se je nanašalo na možnost odstranitve obtoženca, ki s svojim obnašanjem moti postopek in žali sodišče. Drugo vprašanje je obravnavalo individualno kazensko odgovornost visokega predstavnika države iz katere se je razširil smrtonosen virus ter možnost njegovega pregona na podlagi Rimskega Statuta. Zadnje vprašanje pa je obravnavalo meje teritorialne pristojnosti Mednarodnega kazenskega sodišča ter možnost vzpostavitve pristojnosti sodišča za ravnanja, ki so bila v pretežni meri izvršila na ozemlju države nepogodbenice.

Tekmovalci so s pripravami pričeli septembra 2020. Do začetka marca 2021 je ekipa pripravljala memorandume v angleškem jeziku, junija pa se je v prvem krogu v 6 ustnih nastopih med drugimi pomerila z ekipami iz Združenih držav Amerike, Finske, Nemčije, Ukrajine, Romunije, Združenih arabskih emiratov, Brazilije, Velike Britanije in Indonezije ter jih uspešno premagala. Kljub temu, da študentje letos niso mogli delati skupaj in so se srečali za delo v živo šele v zadnjem mesecu, je ekipa PF uspešno zagovarjala svoja stališča in dosegla prestižni četrtfinale, ki ga je zagovarjala pred vrhunskimi strokovnjaki mednarodnega prava. V četrtfinalu se je spopadla z ekipama iz Združenih držav Amerike (Case Western Reserve University) in Kitajske  (University of International Business and Economics) ter za las izpadla. Finalni del tekmovanja je potekal 25. junija 2021 pred sodniki Mednarodnega kazenskega sodišču, končno zamgo pa je slavila ekipa Singapore Management University.

Posebej se za pomoč pri pripravah zahvaljujemo tudi alumni PF, Beti Hohler, mag. prava, tožilki v uradu tožilstva Mednarodnega kazenskega sodišča.

Ekipi iskreno čestitamo!

Kontakt Univerza v Ljubljani
Pravna fakulteta

Poljanski nasip 2,
1000 Ljubljana
01 / 42 03 100 01 / 42 03 115