Izjemna uvrstitev ekipe Pravne fakultete na tekmovanju Concours européen des droits de l'Homme René Cassin

Med 21. in 25. marcem 2023 se je v Strasbourgu odvijalo 38. tekmovanje Concours européen des droits de l'Homme René Cassin, ki poteka izključno v francoskem jeziku.

Ekipa Pravne fakultete v Ljubljani, ki so jo sestavljali Flora Hawlina, Tim Sočak in Ana Maša Leskovšek, je pod mentorstvom as. Filipa Dougana na tekmovanju dosegla izjemno 5. mesto od skupno 38. sodelujočih ekip. Ta uvrstitev predstavlja drugo najboljšo uvrstitev v zgodovini sodelovanja Pravne fakultete v Ljubljani na tem tekmovanju (tj. 4. mesto iz leta 2013/2014). Tekmovanja sta se poleg naše ekipe udeležili le še dve nefrankofonski univerzi (Univerza v Leidnu in Univerza v Baslu).

Pri pripravah na tekmovanje sta sodelovali bivši tekmovalki Lara Koselj in Patricia Karlatec. Tekmovalci se jima za njuno požrtvovalnost, vložen čas, nasvete, pomoč in neverjetno podporo iskreno zahvaljujejo, saj jim brez njiju zagotovo ne bi uspelo.

Tekmovanje je sestavljeno iz pisnega in ustnega dela, pri čemer ustni del poteka kot simulacija sodnega postopka pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. Letošnji tekmovalni primer se je dotikal temeljnih postulatov pravne države, predvsem neodvisnosti sodstva in svobode izražanja. Tekmovalci Pravne fakultete so se kot predstavniki pritožnikov v polfinalu pomerili z ekipama Université Paris Cité in Université de Lausanne. Ne glede na to se je naša ekipa bolje izkazala in dosegla višjo končno uvrstitev od obeh nasprotnih ekip.

Ta izjemni rezultat potrjuje tudi prejem številnih pohval in čestitk s strani članov žirij in organizatorjev tekmovanja, predvsem na račun izvrstnega memoranduma, poznavanja evropskega prava človekovih pravic ter odlične argumentacije v francoskem jeziku.

Cassiniste un jour Cassiniste toujours!
Galerija