Mednarodni simpozij Magna Carta 1215: vzporednice in vplivi


Vljudno vabljeni

na enodnevni mednarodni simpozij 

Magna Carta 1215: vzporednice in vplivi 

ki ga ob njeni 800. obletnici v sodelovanju z britanskim veleposlaništvom v Sloveniji organiziramo

na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani v četrtek, 22. oktobra 2015.

Simpozij bo potekal v angleškem jeziku.

 V jubilejnem letu je nepogrešljivo izhodišče vsakega strokovnega ali znanstvenega srečanja življenjsko delo profesorja zgodovine na Univerzi Cambridge Jamesa C. Holta, Magna Carta (Cambridge UP, 1992). Delo je bilo v marsičem prelomno, celo ikonoklastično. Razkriva, da so bili prvi odkriti prevodi v kakšen vernakular v francoskem, ne v angleškem jeziku, slavni 39. »člen« ni predlagala uporna stran baronov, pač pa papež kot kraljev senior, prepričljivo primerja Magno Carto s predhodnimi dokumenti, ki so vezali angleškega kralja pred 1215, in z njenimi evropskimi vzporednicami. A kljub temu, da listine svoboščin angleškega kralja Ivana v letu 1215 res nihče ni označil kot »veliko«, ostaja nesporno, da je to postala v procesu kasnejših vplivnih reinterpretacij, zlasti od konca 17. stoletja naprej, v krogih angleških, francoskih in ameriških razumnikov. 

V veliko čast nam je, da bo najnovejša spoznanja o Magni Carti predstavil slavnostni govornik profesor John Hudson, eden njenih današnjih največjih poznavalcev, tudi Holtov učenec, profesor zgodovine na Univerzi St. Andrews (VB) in profesor prava na Pravni fakulteti Univerze v Michiganu (Ann Arbor, ZDA), avtor The Oxford History of the Laws of England, (871-1216) (Oxford, 2012). Naslov slavnostnega predavanja bo "Magna Carta 1215 in the European Context." 

Simpozij bosta pozdravila minister za pravosodje, mag. Goran Klemenčič, in britanska veleposlanica v Sloveniji, njena ekscelenca Sophie Honey. 

Več o dogodku v priloženem programu

Udeležba na simpoziju je brezplačna. Število prijav je omejeno, zato vljudno prosimo za potrditev udeležbe na naslov: primoz.gorkic@pf.uni-lj.si, najkasneje do 9. 10. 2015.

Organizacijski odbor:
Primož Gorkič
Aleš Novak
Katja Škrubej
Saša Zagorc

Kontakt Univerza v Ljubljani
Pravna fakulteta

Poljanski nasip 2,
1000 Ljubljana
01 / 42 03 100 01 / 42 03 115