Nastop Pevskega zbora Pegius na slavnostni občni seji Vrhovnega sodišča RS

Nastop Pevskega zbora Pegius s Pravne fakultete v Ljubljani na slavnostni občni seji Vrhovnega sodišča Republike Slovenije ob 25. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije

V ponedeljek, 14. novembra 2016, je na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije potekala slavnostna občna seja Vrhovnega sodišča RS ob petindvajseti obletnici osamosvojitve Republike Slovenije.

Seje so se udeležili številni visoki gostje, kot govornika pa sta nastopila predsednik države g. Borut Pahor in predsednik Vrhovnega sodišča g. Branko Masleša.

Na slavnostni seji je nastopil pevski zbor Pegius s Pravne fakultete v Ljubljani, ki je zapel slovensko himno in skladbo Slovenec sem, za katero je besedilo napisal Jakob Gomilšak, glasbo Gustav Ipavec, za mešani zbor pa jo je priredil Janez Močnik. Pevski zbor je ob zaključku slavnostne seje izvedel skladbo Lipa zelenela je, ki nosi v sebi izjemno pozitivno sporočilo, ki je polno optimizma, čeprav jo večina povezuje z žalostnimi trenutki zaradi njenega pogostega izvajanja ob žalnih slovesnostih. Govori namreč o nenehnem preporodu lipe kot slovenskega simbola.  Pomembna, a nekoliko manj znana pa je tudi njena bežna vez s pravom, saj sta tako slovenski skladatelj, pesnik in pisatelj Miroslav Vilhar, ki je napisal besedilo pesmi, kot tudi znani slovenski skladatelj in dirigent Davorin Jenko, ki jo je uglasbil, svojčas študirala pravo na Dunaju.

Povezava do novice o dogodku na spletni strani Vrhovnega sodišča Republike Slovenije:

http://www.sodisce.si/vsrs/objave/2016111413073335/

Galerija