Nov velik uspeh študentske ekipe na Regionalnem Moot Court tekmovanju iz poznavanja EKČP

V dneh od 17. do 19. marca se je naša ekipa Henrik Steska udeležila XI. Regionalnega moot court tekmovanja (Regional Moot Court Competition) iz poznavanja Evropske Konvencije o varstvu človekovih pravic, ki je letos prvič potekalo v Tirani. Ekipa se je na podlagi suverenih nastopov v skupinskem delu uvrstila v polfinale, v katerem je nastope iz prvega dela še dodatno nadgradila. Žal ji je v igri točk za finale zmanjkalo kanček sreče in tako na koncu osvojila odlično 3. mesto. Velja izpostaviti, da je naša ekipa pripravila najboljši memorandum za pritožnika in drugi najboljši memorandum za državo ter tako osvojila prvo mesto po pisnih izdelkih. Prav tako je na tekmovanju sodeloval še nekdanji slovenski sodnik na ESČP Boštjan M. Zupančič.

Izjemno složno ekipo so letos sestavljali: Blaž Slavec, Miha Frelih, Sara Pršo, Tilen Kosec in Vid Lichtenegger, pod budnim očesom coachev Jake Kukavice in Matije Urankarja ter mojim mentorstvom.

Primer je bil za razliko od prejšnjih let bistveno drugačen in je med drugim zajemal možnost ugotavljanja civilne odgovornosti zaradi izvršenega kaznivega dejanja, čeprav slednje ni bilo ugotovljeno s kazensko obsodilno sodbo. Poleg tega pa se je zadeva nanašala še na vprašanje posredovanja dokazov s strani državnega tožilca in glede pozitivne obveznosti države v zvezi z varovanjem zasebnega življenja.

Ekipi iskreno čestitam! 

Prof. dr. Saša Zagorc, mentor ekipe

 

Galerija