Ob dnevu človekovih pravic je Debatni klub Pravne fakultete uspešno izvedel javno debato na temo volilne pravice oseb z motnjami v duševnem razvoju

Ob dnevu človekovih pravic je Debatni klub Pravne fakultete na pobudo Varuhinje za človekove pravice z namenom spodbujanja ozaveščenosti in aktivnosti ljudi pod mentorstvom prof. dr. Cirila Ribičiča organiziral javno debato na temo volilne pravice oseb z motnjami v duševnem razvoju, ki se je odvijala 29. 11. 2011.

Za uvod je Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik povedala nekaj besed o problematiki, predsednica Zveze Sožitje dr. Katja Vadnal pa je zaključila formalni del debate.

Na vladni strani je kot gost sodeloval g. Ivan Robnik, predstavnik Zveze Sožitje - zveze društev za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju, na opozicijski strani pa g. Emir Okanović, predstavnik Zveze Sonček - zveze društev za centralno paralizo Slovenije. Preostali govorci so bili študentje prava ter debaterji Debatnega kluba Pravne fakultete Luka Pregelj, Miha Zaletel, Matija Lavrinc in Klemen Starič. Glavne točke debate so bila sposobnost za odločanje ter s tem povezani vprašanji problema manipulacije ter zunanjega pritiska na volivce.

V debati je navada, da so strani, ki jih govorci zastopajo, naključno določene, zato se pogosto zgodi, da se debaterji osebno ali profesionalno ne strinjajo s stališčem, ki ga zagovarjajo v debati. Povedano je veljajo tudi v tej javni debat, tako za debaterje, kot tudi za oba gosta. 

Po končanem uradnem delu dogodka je bil čas še za vprašanja sodelujočim in razvila se je zanimiva sekundarna debata o aplikaciji pravnih pravil v praksi, saj so bile med občinstvom tudi osebe z motnjami v duševnem razvoju s svojimi spremljevalci. 

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate kratka video posnetka z povzetki dogodka:

http://www.youtube.com/watch?v=wJYh-HFmbZw&feature=channel_video_title

http://www.youtube.com/watch?v=i8gAlFVNtH4&feature=channel_video_title

Koordinatorji DKPF


Kontakt Univerza v Ljubljani
Pravna fakulteta

Poljanski nasip 2,
1000 Ljubljana
01 / 42 03 100 01 / 42 03 115