Odkritje kipa profesorja Gregorja Gojmira Kreka

Letošnjo obletnico začetka rednih predavanj je Pravna fakulteta zaznamovala tudi z odprtjem doprsnega kipa enega od svojih najbolj znamenitih profesorjev, Gregorja Gojmira Kreka. Profesor Krek je bil vsestranski pravnik, ki je enako uspešno deloval kot praktik in kot znanstvenik ter profesor. Vzporedno je bil pomemben skladatelj in glasbeni publicist ter izdajatelj Novih akordov.

Gregor Gojmir Krek se je rodil leta 1875 v Gradcu, kjer je bil njegov oče profesor slavistike. V Gradcu je študiral pravo in glasbo. Po odlično opravljenem sodniškem izpitu je bil leta 1900 imenovan za sodnika v Ljubljani. Ker se je pripravljala ustanovitev slovenske univerze in je bil Krek prepoznan kot eden od njenih prihodnjih učiteljev, se je s pomočjo državne štipendije v študijskem letu 1902/03 izpopolnjeval na univerzi v Leipzigu. Leta 1904 je bil dodeljen tajništvu Vrhovnega sodišča monarhije na Dunaju. Leta 1907 postal tam svetovalni, leta 1911 pa dvorni tajnik. Po razpadu monarhije se je preselil v Ljubljano, kjer je postal višji sodni svetnik, ob ustanovitvi slovenske pravne fakultete pa njen profesor za rimsko in civilno pravo ter vodja knjižnice, ki jo je ustvaril tako rekoč iz nič. Bil je rektor slovenske Univerze in večkrat dekan Pravne fakultete.

Krek je sodeloval v zakonodaji, njegovo znanstveno delo pa sega na področje rimskega, civilnega in ustavnega prava, prava vrednostnih papirjev ter civilnega procesnega prava.

Krek je bil član slovenske in jugoslovanske akademije znanosti. Umrl je leta 1942.

Doprsni kip profesorja Gregorja Kreka je delo akademskega kiparja, doc. mag. Jurija Smoleta. 

V senatni sobi fakultete, kjer  je 13. aprila 2018 potekalo odkritje kipa profesorja  Gregorja Gojmira Kreka, je bil slavnosti govornik zaslužni profesor Pravne fakultete prof. dr. dr. h.c. Janez Kranjc.

                                Zasl. prof. dr. dr. h.c. Janez Kranjc in dekan Pravne fakultete prof. dr. Miha Juhart. 

Avtorica fotografij: Katja Kodba

Galerija