Odlična uvrstitev ekipe Pravne fakultete na tekmovanju Sports Law Arbitration Moot (SLAM)

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani je na letošnjem mednarodnem tekmovanju Sports Law Arbitration Moot (SLAM) ponovno dosegla odlično uvrstitev, in sicer med štiri najboljše ekipe na tekmovanju. V finalni del, ki je potekal 12. in 13. aprila 2023 na Arbitražnem razsodišču za šport (CAS) v Lozani, so se poleg ekipe naše fakultete uvrstile še ekipe Univerze v Gentu (Belgija), O.P. Jindal Global University (Indija), University of Chicago (ZDA), UCLA School of Law (ZDA), University of Essex (UK), Australian National University (Avstralija) in University of Law (UK). Na letošnji izvedbi tekmovanja, na katerem so kot sodniki ponovno sodelovali izkušeni arbitri Arbitražnega razsodišča za šport (CAS), je sicer sodelovalo 50 ekip iz 20 različnih držav.

Našo fakulteto sta predstavljali študentki Lea Zahrastnik in Tina Lihteneker pod mentorstvom as. dr. Marjana Kosa, dr. Dušana Mitrovića LL.M. (HU Berlin) ter nekdanje uspešne tekmovalke Tjaše Slatič.

SLAM je mednarodno tekmovanje, katerega namen je spodbujanje večjega poznavanja vrednot in pravil športnega prava, predvsem na področju mednarodnega športnega arbitražnega postopka, ki je glavni mehanizem za reševanje sporov na področju športa. Tekmovanje je organizirano s strani LawinSport, ki je vodilna svetovna platforma za športno pravo. Sestavljeno je iz pisnega in ustnega dela. Primer za prvi del tekmovanja se je nanašal na področje dopinga v nogometu. Ekipa je sprva pripravila pisna izdelka. Sledila sta dva ustna nastopa, ki sta potekala prek spleta. V kvalifikacijskem delu se je naša ekipa pomerila z ekipo Edgehill University iz Velike Britanije, po napredovanju v osmino finala pa še z ekipo Univerze v Mariboru. Vse ekipe, ki so se uvrstile v četrtfinale so za četrtfinalne, polfinalne in finalne nastope prejele nov primer, tokrat s področja disciplinskega postopka v konjeništvu, na podlagi katerega je potekal finalni del tekmovanja. V četrtfinalu sta tekmovalki pred panelom uglednih arbitrov CAS-a premagali ekipo O.P. Jindal Global University (Indija), v polfinalu pa sta se pomerili z ekipo UCLA School of Law (ZDA), ki je na koncu v velikem finalu tudi zmagala.
Galerija