Odlična uvrstitev ekipe Pravne fakultete Univerze v Ljubljani na Helga Pedersen Moot Court Comptetition

Pretekli vikend se je s finalnim delom tekmovanja v Strasbourgu zaključila že 12. izvedba tekmovanja Helga Pedersen Moot Court Competition s področja evropskega prava človekovih pravic, na katerem je tokrat sodelovalo 61 ekip iz celotne Evrope.

Našo fakulteto so v letošnji izvedbi zastopali študentke in študenti Maja Kalin, Flora Hawlina, Luka Držić in Mark Savinšek, vsi študentje 3. letnika, skupaj s trenerjema Aljošo Kalacanovićem in Vidom Lobnikom ter pod mentorstvom as. dr. Marjana Kosa. Tematika tekmovanja se je letos osredotočala na problematiko »cancel culture« s poudarkom na svobodi govora v akademskem okolju in prepovedi diskriminacije na podlagi osebnih mnenj ter postavljanja mej sovražnega govora in cenzure v pluralistični družbi.

Po regionalnem delu v Dublinu, na katerem je dosegla skupno 6. mesto, se je ekipa prebila v finalni del, ki je potekal v Strasbourgu od 27. do 31. maja 2024. Finalnega dela se je udeležilo najboljših 18 ekip iz 13 držav. Tekom udeležbe na tekmovanju je bila ekipa povabljena tudi na sprejem pri veleposlanici na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Svetu Evrope, Berti Mrak.

Ekipa se je v prvem delu ustnega dela tekmovanja (Preliminary Rounds) pomerila z ekipami iz Romunije ter Španije. Tekmovalci, ki so enkrat nastopili kot zastopniki pritožnika (Maja Kalin in Luka Držić) in enkrat kot zastopniki države (Flora Hawlina in Mark Savinšek), so se odlično izkazali in se uvrstili med četrfinaliste. V četrtfinalu se je ekipa v vlogi pritožnika pomerila z irsko ekipo in jo premagala, v polfinalu pa je ekipa v vlogi države morala priznati premoč Pravni fakulteti iz Birminghama, ki je na koncu osvojila prvo mesto.

Ekipa Pravne fakultete je tako kljub odličnemu nastopu sicer žal ostala brez uvrstitve v finale, a je skupno dosegla odlično uvrstitev med 4 najboljše ekipe na tekmovanju. S tem rezultatom je dosegla najboljšo uvrstitev ekipe PFUL v zgodovini sodelovanja. Pri tem je dosegla visoko uvrstitev tudi s pisnim izdelkom na strani pritožnika, kjer ji je s skupno 37.38 točkami od 40 le malo zmanjkalo do nagrade za najboljši pisni izdelek.

Ob uspešnem ekipnem nastopu se je med govorci še posebej izkazala Maja Kalin, ki si je s svojimi nastopi kot zastopnica pritožnika prislužila nagrado najboljše govorke četrtfinala.

Ekipi za odličen rezultat čestitamo!

 

Zavarovalnica Triglav

.

Galerija