Odlična uvrstitev študentov Pravne fakultete na Regionalnem tekmovanju iz prava človekovih pravic v Skopju

V letošnjem študijskem letu se je ekipa študentov Pravne fakultete prvič udeležila Regionalnega tekmovanja iz prava človekovih pravic  in zasedla odlično drugo mesto.

Regionalno tekmovanje iz prava človekovih pravic  organizira s podporo švedske nevladne organizacije Civil Rights Defenders nevladna organizacija Mladi pravniki Srbije, ustni del tekmovanja pa vsako leto gostuje na drugi pravni fakulteti v državah nekdanje Jugoslavije.

Tekmovanje poteka v angleščini ter v jezikih južnoslovanskih narodov. Ekipa mora namreč pripraviti memorandum v svojem jeziku in v angleščini, na tekmovanju pa vsaka ekipa nastopa v svojem jeziku. Tekmovanje je simulacija postopka pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, vsaka ekipa pa mora v različnih dvobojih zastopati pritožnika in državo. Naša ekipa si je v skladu s pravili tekmovanja izbrala ime profesorja Pravne fakultete v Ljubljani Henrika Steske in na tekmovanju v Skopju, ki je potekalo 15-17. aprila 2011, nastopila kot Klub Henrika Steske.

Na tekmovanju je sodelovalo enajst ekip. Naša ekipa je po rezultatu pisnih memorandumov zasedla drugo mesto, nato pa v individualnih ustnih nastopih premagala ekipe univerz v Skopju, Mostarju in Zagrebu. V finalnem spopadu z ekipo Pravne fakultete Univerze v Nišu, v katerem je sodil tudi sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice prof. dr. B. M. Zupančič, je po sprva neodločenem seštevku točk naša ekipa zasedla drugo mesto z glasovi dveh sodnikov proti trem.

»Skopsko srebro« so naši fakulteti priborili študenti:

Ada Hamza, Marija Đorđeska, Mitja Vrisk (zastopniki pritožnice);

Nikolina Krtinić, Marjana Garzarolli, Gregor Kovačič (zastopniki države).

Ekipo je na tekmovanje pripravljal in spremljal Iztok Štefanec, doktorski študent ustavnega prava, ki mu gre posebna zahvala.

V imenu katedre za ustavno pravo, 

Prof. dr. Igor Kaučič

Predsednik kluba Henrika Steske

Kontakt Univerza v Ljubljani
Pravna fakulteta

Poljanski nasip 2,
1000 Ljubljana
01 / 42 03 100 01 / 42 03 115