Pravna fakulteta UL nadaljuje tradicijo odličnih ekip na področju mednarodne investicijske arbitraže

Ekipa Pravne fakultete UL, v sestavi Šejla Gutić in Gregor Lipovec, pod mentorstvom prof. dr. Vasilke Sancin, se je uvrstila med najboljših osem ekip na Frankfurt Investment Arbitration Moot Court tekmovanju, ki se je odvijalo med 26. in 30. junijem v Frankfurtu (Nemčija).

Ekipa Pravne fakultete je po uvrstitvi na odlično 7. mesto v izločilnih bojih, v osmini finala premagala Nagoya University (Japonska), kjer je tribunalu predsedovala Sabine Konrad, glavna organizatorica tekmovanja, sicer vplivna strokovnjakinja na področju mednarodne investicijske arbitraže ter obenem tudi avtorica letošnjega tekmovalnega primera. 

Kot je za to tekmovanje običajno, je tudi letošnji primer obravnaval edinstveno kombinacijo dejstev zgodovisnkega obdobja proti koncu Rimske Republike zaznamovano z vojnami in notranjimi tenzijami ter aktualna vprašanja sodobnega mednarodnega prava. Šlo je za spor med investitorjem (tožeča stranka) in mestom Priene (tožena stranka) glede obstoja in veljavnosti koncesijske pogodbe za obdelovanje solin na teritoriju mesta Priene, ki je po razpadu Pergamonskega kraljsetva postalo del Rimske Republike. Tematike pred arbitražnim tribunalom so naslavljale 9 tem, in sicer: pojem investicije, pristojnost tribunala, pridobivanje dokazov, obveznost predhodnih pogajanj kot pogoj za pristojnost tribunala, obveznost skrbnega pregleda, vprašanje reparacij, kršenje človekovih pravic, izrek začasne odredbe ter možnost stranske intervencije. 

V četrtfinalu se je ekipa PF soočila s končnim finalistom tekmovanja (Ludwig-Maximilians-Universität München, Nemčija) in po besedah arbitrov za las izgubila ter tako končala tekmovanje med najboljšimi osmimi ekipami na svetu. V finalu, ki je potekalo na Max Planck Institutu za pravno zgodovino, med ekipama Ludwig-Maximilians-Universität München in Symbiosis Pune so sodili dr. habil. Claudia Annacker (predsednica tribunala in partnerka v Dechert Pariz), prof. Mathias Wolkewitz (podpredsednik in generalni svetovalec družbe Wintershall Dea AG) in dr. Jaroslav Kudrna (vodja oddelka za mednarodno arbitražo in investicije na češkem ministrstvu za finance), ki so zmago prisodili ekipi Pravne fakultete univerze Symbiosis International (Pune, Indija).

Na tekmovanju je poleg ekipe PF sodelovalo še 31 ekip iz Avstrije, Brazilije, Francije, Hong Konga, Indije, Indonezije, Italije, Izraela, Japonske, Južne Afrike, Kitajske, Malezije, Nemčije, Rusije, Singapurja, Turčije, Uzbekistana ter Združenega Kraljestva. Večina Azijskih držav je imela še kvalifikacijska tekmovanja na nacionalni ravni, na mednarodno tekmovanje v Frankfurtu pa so se uvrstile le najboljše ekipe.

Izločilni boji so potekali v prostorih mednarodnih odvetniških pisarn, in sicer Freshfields, Jones Day, K&L Gates, McDermott, Noerr in White&Case.

Udeležbo na tekmovanju je poleg PF podprl tudi Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije.

Ekipi PF iskreno čestitamo za uspeh!
Galerija