Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani v 2019 gosti regionalni finale svetovnega tekmovanja ELMC – European Law Moot Court


V veliko čast in veselje nam je, da je bila Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani zaupana organizacija regionalnega finala enega najprestižnejših svetovnih študentskih tekmovanj European Law Moot Court Competition (ELMC), ki bo v Ljubljani potekal med 31. januarjem in 3. februarjem 2019. 

Kot najprestižnejše študentsko tekmovanje s področja poznavanja prava Evropske unije se je ELMC v svojih tridesetih letih nedvomno uveljavil tudi kot eno izmed najuglednejših moot court tekmovanj na svetu. Pod organizacijsko taktirko The European Law Moot Court Society in Sodišča Evropske unije v Luksemburgu se v mesecu februarju vsako leto zvrstijo štirje regionalni finali, katerih organizacija je zaupana priznanim evropskim in ameriškim pravnim fakultetam. Tekmovanje je bilingualno, poteka namreč v francoskem in angleškem jeziku in simulira postopek predhodnega odločanja na Sodišču Evropske unije, pri čemer so teme vsakokratnega tekmovanja sila aktualne in obravnavajo pereča in pogosto še nerešena vprašanja prava Evropske unije. Pred uvrstitvijo v »Veliki finale« tekmovanja, ki poteka na sedežu Sodišča EU v Luksemburgu v začetku aprila vsako leto, se izbrane ekipe (tj. 48 najboljših ekip, izbranih na podlagi ocen pisnih izdelkov strank v postopku) pomerijo na štirih regionalnih finalih. Zmagovalne štiri ekipe ter zmagovalci v vlogah generalnega pravobranilca ter predstavnika Evropske komisije se na koncu pomerijo v Velikem finalu v Luksemburgu. 

S svojim delom in predanostjo se tekmovanja ELMC tradicionalno vsako leto udeležuje več kot 100 vodilnih evropskih univerz, kot so London School of Economics, King's College London, Université Paris II Pantheon-Assas, pa tudi najboljše ameriške univerze, kot sta univerzi Columbia in Harvard. Pisne izdelke in ustne nastope tekmovalcev ocenjujejo ugledni domači in tuji profesorji, sodniki in referenderji Sodišča EU ter drugi vrhunski pravni strokovnjaki, med katerimi bo ponovno tudi profesor naše fakultete, izr. prof. dr. Klemen Podobnik. 

Na tekmovanju ELMC redno sodelujejo tudi ekipe s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, ki v konkurenci najprestižnejših svetovnih univerz dosegajo odlične rezultate. Pravna fakulteta je tako poleg ostalih izjemnih dosežkov pod vodstvom učiteljev naše fakultete, izr. prof., doc. dr. Ane Vlahek, izr. prof. dr. Mateja Accetta ter izr. prof. dr. Klemena Podobnika na tekmovanju v letih 2004 in 2016 pod mentorstvom izr. prof. dr. Ane Vlahek zmagala v »Velikem finalu« v Luksemburgu, leta 2006 pa osvojila odlično 2. mesto v »Velikem finalu« v Luksemburgu. Prav odlični rezultati naših ekip v preteklosti so poglavitni razlog, da je bila organizacija enega od regionalnih finalov v letu 2019 ponovno zaupana naši fakulteti. 

Letošnje, jubilejno 30. tekmovanje, ki sicer poteka že od leta 1988, na svetovni ravni tudi letos finančno podpirajo najvplivnejše svetovne (Latham & Watkins LLP, Van Bael & Bellis, De Brauw Blackstone Westbroek, Vinge ter družba Strada Lex) in vodilne domače odvetniške pisarne (odvetniška družba Kavčič, Bračun in partnerji, odvetniška pisarna Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji, odvetniška pisarna Čeferin, odvetniška družba Karanović in partnerji ter odvetniška pisarna Jadek & Pensa). 

Prav posebej smo počaščeni, da se tekmovanje v Ljubljani odvija prav v letu, ko Univerza v Ljubljani praznuje 100 let, prav tako pa tudi ELMC obeležuje že 30. tekmovanje zapored. Na tem mestu se zahvaljujemo vsem, ki bodo omogočili izvedbo tega edinstvenega dogodka, ki bo kot prvi izmed štirih regionalnih finalov pred svetovnim »Velikim finalom« v Luksemburgu na Sodišču EU tudi otvoril letošnji ELMC. 

Program in drugi podatki o tekmovanju so na voljo na fakultetni spletni podstrani tekmovanja in v pripetem pdf dokumentu. Sledite nam lahko tudi na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in LinkedIn. Vljudno vabljeni k ogledu tekmovanja!

Organizacijski odbor

ELMC 2018/19 RF Ljubljana 

  Zlati partner ELMC 2018/19 RF Ljubljana:Srebrni partner ELMC 2018/2019 RF Ljubljana:
Partnerji ELMC 2018/19 RF Ljubljana: 

Globalni partnerji ELMC 2018/19: