Prešernova nagrada tudi študentu PF UL

Na Univerzi v Ljubljani (UL) so v okviru Tedna Univerze podelili Prešernove nagrade študentkam in študentom, ki se s svojimi izjemnimi dosežki na področju znanosti in umetnosti uvrščajo v sam vrh akademskih uspehov na UL. Med prejemniki je tudi študent PF UL Peter Šujica. Prejemnice in prejemnike je nagovorila slavnostna govorka izredna profesorica doktorica Natalija Majsova, poročilo Komisije za Prešernove nagrade je predstavila predsednica komisije prof. dr. Mojca Narat, nagrajence pa je nagovoril tudi rektor UL, prof. dr. Gregor Majdič.  

Peter Šujica je sicer nagrado prejel za delo z naslovom Temelji nepravega opustitvenega kaznivega dejanjaPrvo stopnjo študija na PF UL je zaključil z rekordno visoko povprečno oceno 9,97. V času študija je odločilno pripomogel k uspešnemu izidu druge izdaje najobsežnejše slovenske pravne monografije, Velikega znanstvenega komentarja Kazenskega zakonika na več kot 4.000 straneh, ki sta jo skupaj izdala PF UL in založba Uradni list Republike Slovenije. V nagrajenem delu pod mentorstvom prof. dr. Damjana Korošca je podana samonikla razlaga enega najzahtevnejših kazenskopravnih problemov, instituta nepravega opustitvenega kaznivega dejanja. Utemeljena je v vodilnem načelu oblasti nad tveganjem kot razlogom za pripisljivost odgovornosti v posamičnem primeru.  

Več informacij in imena vseh nagrajencev so na voljo na https://www.uni-lj.si/aktualno/novice/2023120113484056/. Vsem prejemnicam in prejemnikom nagrad iskreno čestitamo.  

Foto: Nebojša Tejić/STA
Galerija