Skupina Panda in Študentska organizacija Pravne fakultete UL vas vabita na predavanje z naslovom »Ali bodo odkritja v nevroznanosti spremenila kazensko pravo?«
Predaval bo dr. Miha Hafner, docent na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, čigar raziskovalna zanimanja so med drugim osredotočena na prekrivajoča se področja nevroznanosti, psihiatrije in psihologije v kazenskem pravu in kriminologiji. 

Človeški možgani so ena največjih ugank znanosti, po drugi strani pa sodobna nevroznanost, podprta z umetno inteligenco, dosega vse bolj osupljive raziskovalne preboje. Z njimi prepoznavamo biološko ozadje številnih kognitivnih procesov in s tem odstrimo zastore še nedolgo tega neprodušno zastrtih pokrajin človekove duševnosti. Ta dognanja izzivajo tudi pravo, zlasti kazensko, in odpirajo številna pomembna vprašanja. Ta na eni strani trčijo ob najbolj temeljno predpostavko kazenske odgovornosti - svobodno voljo, na drugi strani pa ponujajo nove, učinkovitejše pristope ugotavljanja in dokazovanja kazenske odgovornosti. Ob tem pa nevroznanost preizprašuje tudi meje in ustreznost ustaljenih pravnih konceptov in morda naznanja potrebo po novih, kot so duševna zasebnost ali kognitivna samoodločba.

Dogodek bo potekal v četrtek, 25. 2. 2021 ob 17:30. uri na daljavo (prek ZOOM-a). Vprašanja boste lahko postavili pisno ali v živo. 

Povezavo do spletnega dogodka boste prejeli na elektronski naslov, po opravljeni prijavi. Prijavnica je dostopna na naslednji povezavi: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd9VWTKso5X80tac9TsQsOv7P6tmi2H7iJfAKfG_KVU3aY10A/viewform?fbclid=IwAR2cGY2aBwbsUeA6hX6mbzB5juAIWjYIXzLiLeJFss_uZTs_K8jsqdclPNw

Kontakt Univerza v Ljubljani
Pravna fakulteta

Poljanski nasip 2,
1000 Ljubljana
01 / 42 03 100 01 / 42 03 115

Zavarovalnica Triglav, d.d.

Sponzor Pravne fakultete,
UL v Ljubljani