Uspeh ekipe PF UL na CEEMC

Med 7. in 9. majem je v online izvedbi potekalo regionalno tekmovanje iz poznavanja prava EU Central and East European Law Moot Court (CEEMC), ki ga organizira British Law Center v okviru dobrodelne izobraževalne ustanove Juris Angliae Scientia Ltd pod pokroviteljstvom Sodišča EU in Centra za evropske pravne študije Univerze v Cambridge-u.  Ekipa PF UL v sestavi dodiplomskih študentov Nike Grošelj in Walterja Maja Vidmarja ter podiplomskih študentk Tjaše Kalin in Maruše Juhant je na tekmovanju zasedla ekipno 2. mesto, članica ekipe Tjaša Kalin pa je prejela tudi nagrado za govornico.  

Preostale tekmovalne ekipe so bile (navedeno v angl., kot so sodelovale na tekmovanju): University of Zagreb, Masaryk University Brno, Comenius University, University of Warsaw, Charles University, St Kliment Ohridski University of Sofia, West University of Timisoara, Tbilisi State University & Free University Tbilisi Taras Shevchenko National University of Kyiv, Kyiv Mohyla Academy, Free University Tbilisi in Kutafin Moscow State Law University. 

CEEMC simulira postopek predhodnega odločanja na Sodišču EU. Letošnji osrednji temi sta bili (i) javno naročanje v EU ter s tem povezano (ii) vlaganje tožb proti Evropski komisiji na nacionalnih sodiščih in izpodbijanje njenih aktov. 

Ekipa je pod vodstvom nekdanjih uspešnih tekmovalk na CEEMC oz. ELMC izr. prof. dr. Ane VlahekSare Ermenc in Hane Palčič Vilfan s pripravami pričela konec januarja ob objavi primera. Nato je do konca aprila pisala memoranduma v angleškem jeziku za obe stranki v postopku (Evropsko komisijo v vlogi toženca in gospodarsko družbo - sopogodbenico Evropske komisije v vlogi tožnika), ob Dnevu Evrope pa se je tekmovanje zaključilo z online ustnimi nastopi pred sodniki in AG-ji na Sodišču, sodniki na Splošnem sodišču in drugimi strokovnjaki prava EU. Ekipa PF UL se je v izločilnih bojih najprej pomerila z ekipama iz Moskve in Sofije (enkrat kot tožeča in enkrat kot tožena stranka), v polfinalu pa še z ekipama iz Zagreba in Tbilisija (prav tako v vlogi obeh strank). Z mešano ekipo univerz iz Tbilisija se je v vlogi tožene stranke ekipa PF UL spopadla tudi v finalu.  

CEEMC tekmovanja, ki poteka od leta 1995, se PF UL na pobudo akad. zasl. prof. dr. dr. h.c. Janeza Kranjca udeležuje od leta 1999 in na njem niza odlične rezultate (npr. 1. mesto v letih 2003, 2012, 2014 in 2015, 2. mesto v letih 2004 in 2021, 3. mesto v letih 2005 in 2017 ter več nagrad za najboljšega govornika in najboljši memorandum), leta 2000 pa je fakulteta tekmovanje tudi gostila. 

Ekipi iskreno čestitamo!

Galerija