Vnovična zmaga ekipe PF UL in prejem nagrade Best Speaker Award na CEEMC - Central and Eastern Europe Moot Competition

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani je že drugo leto zapored zmagala na regionalnem tekmovanju iz poznavanja prava EU Central and Eastern Europe Moot Competition - CEEMC, ki ga pod pokroviteljstvom Univerze v Cambridge-u in Sodišča EU organizira British Law Centre (https://ceemc.co.uk/).

Člani ekipe so bili dodiplomski študentki Lea Zahrastnik in Ana Mestinšek Mubi in podiplomski študent Peter Grašič, ki so v odličnem in spoštljivem timskem vzdušju predano in trdo delali tekom celotnega obdobja priprav. Z izr. prof., izr. prof. dr. Ano Vlahek so jih trenirali naši nekdanji uspešni tekmovalci na moot court tekmovanjih Žana LapajneMasha Korošec in Walter Maj Vidmar.

Ekipa je s pripravami na tekmovanje pričela v začetku novembra, ko je bil objavljen namišljen primer z vprašanji, ki jih je sodišče države članice zastavilo Sodišču v Luksemburgu. Ta so obravnavala (i) skladnost nacionalnega prava, ki je državljane drugih držav članic omejevalo pri pridobivanju licenc za vožnjo taksija in ni priznavalo licenc za vožnjo, pridobljenih v drugih državah članicah, s pravom EU; (ii) status voznikov taksijev v razmerju s spletno platformo za taksi prevoze; (iii) prenos kazenske odgovornosti z delavca na delodajalca; in (iv) uveljavljanje odškodninskega zahtevka zaradi kršitve načela enakega plačila za enako delo v okoliščinah iz obravnavanega primera.

Marca je ekipa oddala dva pisna memoranduma v angleškem jeziku (enega za tožnika in drugega za toženca v postopku predhodnega odločanja), nato pa se je pripravljala na ustne nastope v Dubrovniku pred aktualnimi in nekdanjimi sodniki in generalnimi pravobranilci Sodišča EU ter pred profesorji prava EU. Ekipa se je najprej pomerila z ekipama Peter Pazmany Catholic University iz Budimpešte in St Kliment Ohridski University iz Sofije ter se uvrstila v polfinale, nato pa se je z nastopoma proti ekipama Univerze v Zagrebu in Univerze St Kliment Ohridski z Univerzo v Zagrebu uvrstila v finale in zmagala. Poleg navedenih ekip so na tekmovanju sodelovale še ekipe sledečih univerz (v angl., kot so bile navedene na tekmovanju): Warsaw University, Charles University, Comenius University, Masaryk University, Trnava University, Wrocław University, West University of Timișoara, Free University of Tbilisi, Georgia University, Alexandru Ioan Cuza University of Iasi, Babeș-Bolyai University, EPDV Sofia, Leonid Yuzkov Khmelnytskyi University of Management & Law in Odesa Maritime Academy.

Poleg ekipne zmage je študentka Lea Zahrastnik prejela še najvišje govorniško priznanje - Best Speaker Award.
Galerija